Informations Administratives
20.10.1999
Spécial
COMMISSION, BRUXELLES+ Bureaux dans l'Union
Sommaire  

I. HENKILÖSTÖKOMITEAN VAALEJA KOSKEVA MENETTELY


vahvistettu 20 päivänä tammikuuta 1999 virkamiesten henkilöstökokouksessa

Brysselin paikallisjaostossa edustettuina olevien Euroopan yhteisöjen virkamiesten ja muiden toimenhaltijoiden henkilöstökokous, joka
    -ottaa huomioon henkilöstösääntöjen liitteessä II olevan 1 artiklan, jossa säädetään, että henkilöstökomitean varsinaiset jäsenet ja mahdolliset varajäsenet valitaan toimielimen virkamiesten henkilöstökokouksen vahvistamien edellytysten mukaisesti,

    -ottaa huomioon henkilöstökomitean perustamisesta 9 päivänä huhtikuuta 1968 annetut komission määräykset sellaisina kuin ne ovat viimeksi muutettuina 27 päivänä huhtikuuta 1988,

on antanut seuraavat säännökset:

1 artikla

Henkilöstökomitean varsinaisten jäsenten ja varajäsenten valitsemiseksi jäljempänä määrättävää menettelyä sovelletaan edelleen kaikissa myöhemmissä vaaleissa, ellei sitä tarkisteta virkamiesten henkilöstökokouksen päätöksellä.

2 artikla

Perustetaan vaalilautakunta, joka koostuu puheenjohtajasta, vähintään kolmesta varapuheenjohtajasta, sihteeristä ja jäsenistä.

Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat nimittää Brysselin henkilöstökomitean jäsenistä muodostettu henkilöstökokous.

Sihteerin ja jäsenet nimittää henkilöstö- ja hallintoasiain pääjohtaja.

Vaalilautakunnan jäseniksi ei voida nimittää niiden henkilöstökomitean vaalien ehdokkaita, joiden toimittamista varten lautakunta on perustettu. Vaalilautakunnan jäseneksi nimitetty henkilö erotetaan ilman eri toimenpiteitä tästä tehtävästä, jos hän asettuu vaaleissa ehdokkaaksi.

Ehdokaslistojen asettajat voivat nimittää vaalilautakuntaan tarkkailijajäseniä.

3 artikla

Luettelo äänioikeutetuista on julkaistava vähintään viisi viikkoa ennen äänestyspäivää.

4 artikla

Vaaliluetteloa koskevat oikaisupyynnöt on esitettävä kirjallisesti henkilöstö- ja hallintoasiain pääjohtajalle viimeistään kahdeksantena arkipäivänä luettelon julkaisemisesta.

Henkilöstö- ja hallintoasiain pääjohtajan tekemät oikaisupyyntöjä koskevat päätökset on toimitettava asianomaisille kirjallisesti viimeistään kolmantena arkipäivänä oikaisupyynnön tekemisestä. Jos oikaisupyyntö hylätään aiheettomana, päätöksessä on mainittava hylkäämisen perusteet.

Päätös, jossa oikaisupyyntö todetaan aiheelliseksi, on julkaistava sen mukaan, mitä on määrätty äänioikeutettuja koskevan luettelon julkaisemisesta. Julkaisemisen on tapahduttava vähintään päivää ennen 5 artiklan 2 kohdassa säädetyn määräajan päättymistä.

5 artikla

Vaalilautakunta julkaisee 27 arkipäivää ennen vaaleja vaali-ilmoituksen, josta käy ilmi:
    - äänestyspaikka ja -päivä sekä vaalihuoneistojen aukioloaika,
    - paikka, missä ääntenlaskenta suoritetaan,
    - ehdokkaiden asettamista koskevat säännöt.

Ehdokkaiden nimet on toimitettava vaalilautakunnan puheenjohtajalle kirjallisesti viimeistään kuudentena arkipäivänä vaali-ilmoituksen julkaisemisesta.

6 artikla

Edustajanpaikkoja on 27.

Ehdokkaiden nimet esitetään ehdokaslistoissa, joissa on kussakin enintään 27 yhden varsinaisen jäsenen ja yhden varajäsenen muodostamaa paria.

Kukin ehdokas voidaan mainita listoissa ainoastaan kerran.

Jokaisessa ehdollepanoa koskevassa ilmoituksessa on oltava varsinaiseksi jäseneksi ja varajäseneksi ehdolla olevan henkilön allekirjoitus. Jos allekirjoituksia on ainoastaan yksi, ilmoitukseen on liitettävä ilmoitus, jossa toinen ehdokas hyväksyy ehdokkuutensa.

Esitettäessä ehdokaslistoja riittää, kun listassa ensimmäisenä oleva ehdokas allekirjoittaa listan.

Ammattijärjestöt ja ammattialan järjestöt voivat asettaa ehdokaslistoja. Siinä tapauksessa järjestöjen on pystyttävä osoittamaan vaalilautakunnalle viimeistään ehdokasasettelun tarkastamisen yhteydessä, että asianomaiset ovat hyväksyneet ehdokkuutensa. Jos joku ehdokkaaksi nimetty ei hyväksy ehdokkuuttaan, se ei vaikuta muiden samassa listassa olevien ehdokkuuteen.

Kyseinen ammattijärjestö tai ammattialan järjestö päättää listan järjestyksen.

Virkamiesten lisäksi ehdokkaaksi voidaan nimetä ainoastaan sellaisia toimenhaltijoita, joilla on yli yhden vuoden ajaksi tai toistaiseksi tehty työsopimus, tai sellaisia toimenhaltijoita, joilla on alle yhden vuoden ajaksi tehty työsopimus, jos nämä ovat hoitaneet tehtäviään vähintään kuusi kuukautta.

7 artikla

Vaalilautakunta tarkastaa ehdokasasettelun ja hylkää ne ehdokkaat, jotka eivät vastaa 5 artiklan 2 kohdassa ja edellä 6 artiklassa säädettyjä edellytyksiä.

Kun vaalilautakunta on hyväksynyt henkilön ehdokkaaksi, tämä ei voi enää luopua ehdokkuudestaan.

8 artikla

Jos ehdokkaita on vähemmän kuin 27 ja jos ehdokasasettelu ei takaa ura-alueiden, virkaryhmien tai työsuhteisten toimenhaltijoiden edustusta, vaalilautakunnan puheenjohtaja ilmoittaa siitä äänioikeutetuille ja jatkaa määräaikaa vähintään yhdellä arkipäivällä.

9 artikla

Lista hyväksytyistä ehdokkaista on julkaistava vähintään kolme arkipäivää ennen vaalia.

Ehdokkaiden nimien on oltava tässä listassa samassa järjestyksessä kuin kunkin ammattijärjestön tai ammattialan järjestön vastaavassa listassa.

Ehdokaslistoissa mainitaan ehdokkaiden ura-alue tai virkaryhmä tai muiden toimenhaltijoiden osalta heidän ura-alueensa.

10 artikla

Vaalitapa: äänioikeutetun on mitätöinnin uhalla käytettävä äänioikeuttaan yhdellä seuraavista tavoista:
  1. joko äänestämällä yhtä listaa, jolloin hänen on merkittävä rasti valitsemansa listan numeron ja tunnuksen alla olevaan ruutuun (listavaali);

  2. tai äänestämällä enintään 27:ää varsinaisesta jäsenestä ja varajäsenestä koostuvaa paria yhdestä tai useammasta listasta, jolloin hänen on merkittävä rasti valitsemansa ehdokkaan nimen kohdalla olevaan ruutuun, enintään kuitenkin 27:ään (henkilövaali).

    Ääni, joka on annettu merkitsemällä rasti listan alkuun ja merkitsemällä lisäksi rasteja samassa listassa olevien henkilöiden kohdalle, luetaan henkilöääneksi.

    Äänen mitätöinnin uhalla äänestyslipussa ei saa olla mitään ylimääräistä kirjoitusta, allekirjoitusta, yliviivausta tai muuta merkintää.

    11 artikla
    1. Edustajanpaikat jaetaan listaäänten ja henkilöäänten kesken sen perusteella, kuinka suuri osa annetuista äänistä on
      - listaääniä
      - henkilöääniä.
    2. Listaäänten kesken edustajanpaikat jaetaan kunkin listan saaman äänimäärän mukaan.

      Kunkin listan sisällä paikat jaetaan siinä järjestyksessä, jossa ehdokkaiden nimet ovat listassa, sen mukaan, kuinka monta paikkaa kyseinen lista on saanut.

    3. Edustajanpaikat jaetaan henkilöäänten kesken kunkin listan ehdokkaiden yhteensä saaman äänimäärän mukaan.

      Kunkin listan sisällä henkilöäänipaikat annetaan niille eniten ääniä saaneille ehdokkaille, joita ei ole valittu listaäänillä.


    12 artikla
    1. Kustakin listasta valitut ehdokkaat luokitellaan tällä tavoin tilapäisesti. Jos heidän joukossaan ei ole yhtään jonkin ura-alueen, virkaryhmän tai muiden toimenhaltijoiden edustajaa, tällaisen ura-alueen tai virkaryhmän tai muiden toimenhaltijoiden eniten ääniä saanut ehdokas saa tilapäisessä luokittelussa viimeisenä valituksi tulleen oman listansa ehdokkaan paikan.

    2. Jos kuitenkin tilapäisessä luokituksessa viimeiseksi valittu henkilö on oman ura-alueensa, virkaryhmänsä tai muiden toimenhaltijoiden ainoa edustaja, tilapäisessä luokittelussa toiseksi viimeisenä olevan on ilman eri toimenpiteitä luovuttava paikastaan ja niin edelleen.


    13 artikla

    Jos äänet menevät tasan, valinta ratkaistaan arvalla.

    14 artikla

    Äänestäminen

    Vaalipäivän vahvistaa henkilöstökokous.

    1. Äänioikeutettu henkilöstö voi äänestää kolmen arkipäivän ajan äänestyspaikoissa, jotka on merkitty ilmoitukseen äänioikeudesta.

    2. Ne äänioikeutetut, joiden asemapaikka ei ole Brysselissä ja jotka kuuluvat Brysselin henkilöstökomitean alaisuuteen sekä ne äänioikeutetut, joiden asemapaikka on Brysselissä, mutta joilla on perusteltu syy poissaololleen vaalipäivänä, voivat äänestää postitse. Vaalilautakunta vahvistaa postiäänestystä koskevat yksityiskohtaiset säännöt; niistä tiedotetaan vaali-ilmoituksessa.

    3. Jos äänestäminen tapahtuu postitse, äänestyslippu on lähetettävä vaalilautakunnan puheenjohtajalle osoitteeseen 200, rue de la Loi, Bruxelles, ennen äänestyksen päättymistä; päällimmäisen kirjekuoren kääntöpuolella on oltava äänioikeutetun nimi ja allekirjoitus.

    4. Jos päätösvaltaisuuteen vaadittavaa vaaliosallistumisen tasoa ei saavuteta kolmessa vaalipäivässä, äänestysaikaa pidennetään ilman eri toimenpiteitä kymmenellä arkipäivällä. Tänä aikana pidetään avoinna kolme kiinteää äänestyspaikkaa ja yksi kiertävä äänestyspaikka.


    15 artikla

    Jokaisen äänioikeutetun nimi tarkastetaan henkilöllisyystodistuksesta hänen jättäessään äänestyslippunsa, tai postitse kaksoiskirjekuorten tarkastuksen yhteydessä.

    Vaalilautakunnan puheenjohtaja sulkee ja sinetöi vaaliuurnat ennen äänestyksen alkamista.

    16 artikla

    Ääntenlaskenta

    Vaalihuoneistojen sulkemiseksi vahvistettuna ajankohtana uurnat kootaan ennalta määrättyyn paikkaan, ja puheenjohtaja avaa ne vaalilautakunnan jäsenten läsnäollessa.

    Vaalilautakunnan jäsenet suorittavat ääntenlaskennan.

    Ääntenlaskenta on julkinen.

    17 artikla

    Vaalit julistetaan päätösvaltaisiksi, jos niihin on osallistunut kaksi kolmasosaa luetteloihin merkityistä äänioikeutetuista.

    Jos päätösvaltaisuuteen vaadittavaa vaaliosallistumisen tasoa ei saavuteta, vaalilautakunta järjestää viipymättä toisen äänestyskierroksen.

    18 artikla

    Vaalilautakunta ratkaisee äänten enemmistöllä vaalitoimien aikana mahdollisesti esiintyvät kiistanalaiset kysymykset.

    19 artikla

    Vaalilautakunta julkistaa vaalien tuloksen välittömästi ja toimittaa sen Euroopan yhteisöjen komissiolle.

    20 artikla

    Vaalien päätösvaltaisuus voidaan kiistää vaalituloksen julkistamista seuraavan kolmen päivän aikana. Kiistäminen on tehtävä kirjallisesti vaalilautakunnalle, joka toimittaa sen viipymättä Euroopan yhteisöjen komissiolle. Kiistäminen ei lykkää valitun henkilöstökomitean muodostamista.

    21 artikla

    Vaalilautakunnan puheenjohtaja ja sen jäsenet laativat ja allekirjoittavat vaalimenettelyn loppuunsaattamista ja vaalien tulosta koskevan pöytäkirjan välittömästi kiistämisväitteiden esittämiselle asetetun määräajan päätyttyä.

    Vaalilautakunta toimittaa mahdollisimman pian toimielimelle jäljennöksen pöytäkirjasta sekä luettelon henkilöstökomitean jäsenistä. Luettelo varsinaisista jäsenistä ja varajäsenistä saatetaan toimielimen henkilöstön tiedoksi ilmoitustauluilla komission eri toimipaikoissa.

    22 artikla

    Vaalilautakunta on velvoitettu soveltamaan tätä asetusta.

    23 artikla

    Keskuskomitean jäsenten nimittäminen

    Perustamiskokouksensa yhteydessä komitea nimittää jäsentensä keskuudesta kahden kolmasosan enemmistöllä 19 varsinaista jäsentä ja 19 varajäsentä henkilöstön keskuskomiteaan.

Sommaire  
Auteur : Personnel et Administration
Editeur : Personnel et Administration
Direction C : Ateliers de reproduction

Page créée le 19/10/1999 9:49:41, dernière modification le 19/10/1999 10:22:49