Informations Administratives
20.10.1999
Spécial
COMMISSION, BRUXELLES+ Bureaux dans l'Union
Sommaire  

PROCEDURE VOOR DE VERKIEZING VAN HET PERSONEELSCOMITE


vastgesteld door de algemene vergadering van de ambtenaren op 19 januari 1999.

De algemene vergadering van de ambtenaren en de andere personeelsleden van de Commissie van de Europese Gemeenschappen die door het plaatselijke Personeelscomité van Brussel worden vertegenwoordigd,

    - gelet op artikel 1 van bijlage II bij het Statuut van de ambtenaren, waarin is bepaald dat de regels voor de verkiezing van de leden en eventueel van de plaatsvervangende leden van het Personeelscomité worden vastgesteld door de algemene vergadering van de ambtenaren van de instelling;

    - gelet op de voorschriften betreffende de samenstelling en de werkwijze van het Personeelscomité, door de Commissie vastgesteld op 9 april 1968 en laatstelijk gewijzigd op 27 april 1988,

heeft de volgende bepalingen vastgesteld :

Artikel 1

De navolgende procedure voor de verkiezing van de leden en de plaatsvervangende leden van het Personeelscomité blijft van toepassing voor iedere latere verkiezing, voor zover zij niet bij besluit van de algemene vergadering van de ambtenaren wordt herzien.

Artikel 2

Er wordt een kiesbureau samengesteld bestaande uit een voorzitter, ten minste drie vice-voorzitters, een secretaris en assessoren.

De voorzitter en de vice-voorzitters worden aangewezen door de algemene vergadering van het personeel dat door het Personeelscomité van Brussel wordt vertegenwoordigd.

De secretaris en de assessoren worden aangewezen door de directeur-generaal Personeelszaken en algemeen beheer.

Kandidaten voor de verkiezing van het Personeelscomité kunnen niet worden aangewezen als lid van het kiesbureau voor de desbetreffende verkiezing. Een ambtenaar die als assessor is aangewezen wordt automatisch van zijn taak ontheven indien hij zich kandidaat stelt voor de verkiezingen.

De indieners van een lijst hebben het recht waarnemers aan te wijzen

Artikel 3

De kiezerslijst moet ten minste vijf weken vóór de datum van de verkiezingen worden bekendgemaakt.

Artikel 4

Klachten in verband met de kiezerslijst moeten binnen acht werkdagen na de bekendmaking van de lijst schriftelijk worden ingediend bij de directeur-generaal Personeelszaken en algemeen beheer.

Het besluit dat de directeur-generaal Personeelszaken en algemeen beheer in verband met een klacht neemt, moet aan de betrokkene schriftelijk worden medegedeeld binnen drie werkdagen na de indiening van de klacht. Indien een klacht niet gegrond wordt geacht, dient het afwijzend besluit met redenen te worden omkleed.

Indien een klacht gegrond wordt bevonden, moet het desbetreffende besluit bekend worden gemaakt op de wijze welke is voorgeschreven voor de bekendmaking van de kiezerslijst. Deze bekendmaking moet ten minste één dag vóór het verstrijken van de in artikel 5, tweede alinea, genoemde termijn plaatsvinden.

Artikel 5

Zevenentwintig werkdagen vóór de stemming wordt de aankondiging van de verkiezingen door het kiesbureau bekendgemaakt, met vermelding van :

    - plaats, datum en uur van de verkiezingen,
    - de lokalen waar de kiesverrichtingen zullen plaatsvinden,
    - een oproep tot kandidaatstelling, met vermelding van de wijze waarop zulks moet gebeuren.

Kandidaturen worden schriftelijk bij de voorzitter van het kiesbureau ingediend, uiterlijk de zesde werkdag na de dag van bekendmaking van de aankondiging van de verkiezingen.

Artikel 6

Er zijn 27 zetels beschikbaar.

De kandidaten worden voorgedragen door middel van lijsten waarop telkens ten hoogste 27 kandidaat-leden en bijbehorende kandidaat-plaatsvervangende leden voorkomen.

Een kandidaat kan slechts één keer worden voorgedragen.

Iedere voordracht moet worden ondertekend door het kandidaat-lid en door het kandidaat- plaatsvervangend lid. Een voordracht waarop slechts één handtekening voorkomt, dient vergezeld te gaan van een verklaring van de andere kandidaat waarin deze zijn kandidatuur aanvaardt.

Voor de indiening van een lijst kan worden volstaan met de handtekening van de kandidaat die als eerste op die lijst voorkomt.

Vakbonden en beroepsorganisaties kunnen kandidatenlijsten indienen. In dat geval moeten deze organisaties uiterlijk op het ogenblik van het onderzoek van de voordrachten bij het kiesbureau het bewijs leveren dat de betrokkenen hun kandidatuur hebben aanvaard. Indien een voordracht onontvankelijk wordt verklaard doet zulks niet af aan de geldigheid van de overige voordrachten op dezelfde lijst.

De lijsten worden ingediend in de door de betrokken vakbond of beroepsorganisatie gekozen volgorde.

Voordrachten van personeelsleden die geen ambtenaar zijn, zijn slechts ontvankelijk wanneer het personeelsleden betreft die voor langer dan een jaar of voor onbepaalde tijd zijn aangesteld, of personeelsleden met een overeenkomst van minder dan een jaar indien zij sedert ten minste zes maanden in dienst zijn.

Artikel 7

De voordrachten worden door het kiesbureau onderzocht; de voordrachten die niet aan de in artikel 5, tweede alinea, en in artikel 6 genoemde voorwaarden voldoen, worden niet in aanmerking genomen.

Kandidaturen die door het kiesbureau zijn goedgekeurd, kunnen niet meer door de kandidaten worden ingetrokken.

Artikel 8

In geval het aantal voordrachten minder dan 27 bedraagt, of indien de vertegenwoordiging van alle categorieën en groepen van ambtenaren of andere personeelsleden niet kan worden verzekerd, stelt de voorzitter de kiezers hiervan in kennis en staat hij hun een extra termijn toe van ten minste één werkdag.

Artikel 9

De lijst met de geldige kandidaturen moet ten minste drie werkdagen vóór de verkiezing worden bekendgemaakt.

De volgorde van de namen op iedere lijst moet dezelfde zijn als op de desbetreffende door de vakbond of de beroepsorganisatie ingediende lijst.

Op de lijst met kandidaten moet voor de ambtenaren de categorie of de groep worden aangegeven en voor de andere personeelsleden de aard van hun dienstbetrekking.

Artikel 10

Wijze van stemmen : de kiezer kan alleen op een van de onderstaande manieren een geldige stem uitbrengen :
  1. hij kan voor een lijst stemmen; daartoe dient hij een kruisje te plaatsen in het vakje onder het nummer en de naam van de lijst van zijn keuze (lijststem);

  2. hij kan voor ten hoogste 27 kandidaat-leden en kandidaat-plaatsvervangende leden stemmen, op een of meer lijsten; daartoe dient hij een kruisje te plaatsen in het vakje naast de door hem gekozen kandidaat, met een maximum van 27 (voorkeurstemmen);

  3. hij kan én een lijststem uitbrengen én voorkeurstemmen op dezelfde lijst; in dat geval wordt hij geacht alleen voorkeurstemmen te hebben uitgebracht.
Op straffe van ongeldigheid van zijn stem mag de kiezer op zijn stembiljet geen andere aantekening, handtekening, doorhaling of welk ander teken dan ook aanbrengen.

Artikel 11

  1. De zetels worden verdeeld over de "lijststemmen" en de "voorkeurstemmen" naar rato van het aantal stembiljetten waarop

      - een "lijststem" dan wel
      - een "voorkeurstem" is uitgebracht.

  2. De aldus aan "lijststemmen" toegewezen zetels worden over de verschillende lijsten verdeeld naar rato van het aantal op iedere lijst uitgebrachte lijststemmen.

    Binnen iedere lijst worden de "lijststemzetels" toegewezen in de volgorde waarin de kandidaten op de lijst voorkomen.

  3. De aan "voorkeurstemmen" toegewezen zetels worden verdeeld naar rato van het aantal op kandidaten van iedere lijst uitgebrachte stemmen.

    Binnen iedere lijst worden de "voorkeurstemzetels" toegewezen aan de niet met "lijststemmen" verkozen kandidaten die het grootste aantal voorkeurstemmen hebben gekregen.


Artikel 12

  1. Aldus wordt voor iedere lijst een voorlopige rangschikking van de verkozen kandidaten gemaakt. Indien blijkt dat een bepaalde categorie of groep van ambtenaren of andere personeelsleden niet is vertegenwoordigd, neemt de tot de desbetreffende categorie of groep behorende kandidaat met de meeste voorkeurstemmen de plaats in van de laatst gerangschikte kandidaat van de lijst waarvoor hij is voorgedragen.

  2. Indien de laatstgerangschikte kandidaat evenwel de enige vertegenwoordiger van zijn categorie of groep is, staat automatisch de op één na laatst gerangschikte kandidaat zijn plaats af enz.


Artikel 13

Bij een gelijk aantal stemmen wordt de zetel bij loting toegewezen.

Artikel 14

Stemming

De datum van de verkiezing wordt door de algemene vergadering vastgesteld.
  1. Gedurende drie werkdagen kunnen de kiezers hun stem uitbrengen in de in de oproep vermelde stembureaus.

  2. De niet in Brussel tewerkgestelde kiezers die door het personeelscomité van Brussel worden vertegenwoordigd, en de in Brussel tewerkgestelde kiezers die om deugdelijk gemotiveerde redenen de dag van de verkiezing niet aanwezig kunnen zijn, kunnen per brief stemmen. Het kiesbureau stelt vast op welke wijze stemming per brief dient te geschieden; hiervan dient in de aankondiging van de verkiezingen melding te worden gemaakt.

  3. In geval van stemming per brief moet het stembiljet vóór de sluiting van de stemming door de voorzitter van het stembureau, Wetstraat 200, Brussel, zijn ontvangen; op de achterzijde van de buitenste enveloppe moeten de naam en de handtekening van de kiezer voorkomen.

  4. Indien het quorum na drie verkiezingsdagen niet is bereikt, wordt de stemperiode automatisch met tien werkdagen verlengd; gedurende deze periode blijven drie vaste kiesbureaus en één mobiel kiesbureau open.


Artikel 15

Op het ogenblik dat het stembiljet in de stembus wordt gestoken, wordt de naam van de kiezer aangestreept na overlegging van een identiteitsbewijs of na controle van de dubbele enveloppe in geval van stemming per brief .

De stembussen worden voor de aanvang van de stemming door de voorzitter van het kiesbureau gesloten en verzegeld.

Artikel 16

Stemopneming

Op het voor de sluiting van de verkiezing vastgestelde tijdstip worden de stembussen samengebracht in het daartoe aangewezen lokaal en door de voorzitter geopend in aanwezigheid van de leden van het kiesbureau.

De stemopneming geschiedt door de leden van het kiesbureau.

De stemopneming is openbaar.

Artikel 17

De verkiezing wordt geldig verklaard indien tweederde van de ingeschreven kiezers aan de stemming heeft deelgenomen.

Indien dit quorum niet is bereikt, roept het kiesbureau de kiezers onmiddellijk op voor een tweede stemming.

Artikel 18

Het kiesbureau beslist met meerderheid van stemmen over alle geschillen die zich tijdens de kiesverrichtingen kunnen voordoen.

Artikel 19

De uitslag van de verkiezing wordt onmiddellijk door het kiesbureau bekendgemaakt en aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen medegedeeld.

Artikel 20

De geldigheid van de verkiezingen kan gedurende de drie dagen die volgen op de bekendmaking van de uitslag, worden betwist. Bezwaren moeten schriftelijk aan het kiesbureau worden gericht. Het kiesbureau geeft daarvan onmiddellijk kennis aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen. De indiening van een bezwaar kan de samenstelling van het gekozen Personeelscomité niet opschorten.

Artikel 21

Onmiddellijk na het verstrijken van de termijn voor het indienen van de bezwaren, wordt proces-verbaal opgemaakt van het verloop van de verkiezingsprocedure en van de uitslag van de stemming, dat door de voorzitter en de leden van het kiesbureau wordt ondertekend.

Het kiesbureau doet zo spoedig mogelijk een kopie van het proces-verbaal te zamen met de lijst van de leden van het Personeelscomité bij de instelling toekomen. De lijst met de leden en de plaatsvervangende leden wordt ter kennis van het personeel van de instelling gebracht op de mededelingenborden in de verschillende gebouwen van de Commissie.

Artikel 22

Het kiesbureau is belast met de tenuitvoerlegging van deze bepalingen.

Artikel 23

Aanwijzing van de leden van het Centraal Personeelscomité

Tijdens zijn oprichtingsvergadering wijst het Personeelscomité, bij meerderheid van tweederde der stemmen, onder zijn leden 19 leden en 19 plaatsvervangende leden voor het Centraal Personeelscomité aan.

Sommaire  
Auteur : Personnel et Administration
Editeur : Personnel et Administration
Direction C : Ateliers de reproduction

Page créée le 19/10/1999 9:49:41, dernière modification le 19/10/1999 10:22:49