Informations
Administratives
20.09.2001
N° 83-2001
COMMISSION, TOUS LIEUX D'AFFECTATION
Sommaire  

NYE BESTEMMELSER FOR INDSENDELSE OG BEHANDLING AF ANMODNINGER OG KLAGER I HENHOLD TIL VEDTÆGTENS ARTIKEL 90, STK. 1 OG ARTIKEL 90, STK. 2


Personalet oplyses om, at alle anmodninger og klager fra 20. september 2001 skal indsendes direkte til registrering i vedtægtskontoret (GD ADMIN.B.2) Sc 11 5/45 i stedet for til Generalsekretariatet.

Denne foranstaltning er truffet for at anmodninger og klager kan behandles straks.

I det følgende gives der udtømmende oplysninger om indsendelse af anmodninger og klager herunder de nye indsendelsesbestemmelser.

For at lette proceduren skal den pågældende udfylde en formular, der kan fungere som følgeformular, og som vedlægges alle eksemplarer af anmodningen eller klagen. Et eksemplar af denne formular er vedlagt og kan fås i vedtægtskontoret. Den findes ligeledes på netstedet GINA. word pdf

ANMODNING
1. DEFINITION
2. PERSONER
3. ADMINISTRATIONEN

KLAGE
4. DEFINITION
5. PERSONER
6. ADMINISTRATIONEN


ANMODNINGER OG KLAGER I HENHOLD TIL VEDTÆGTENS ARTIKEL 90, STK. 1 OG 90, STK. 2

Enhver person der omfattes af vedtægten(1) kan til ansættelsesmyndigheden (herefter "den ansvarlige myndighed") indsende
  • en anmodning om, at den ansvarlige myndighed træffer en afgørelse
  • en klage med krav om, at en afgørelse, som krænker hans rettigheder truffet af den ansvarlige myndighed, herunder afvisningen af en anmodning, annulleres eller ændres.



ANMODNING


  1. DEFINITION

    Med en anmodning i henhold til vedtægtens artikel 90, stk. 1, opfordrer tjenestemanden (eller en af vedtægten omfattet person) den ansvarlige myndighed til at træffe en afgørelse, der vedrører ham.
    Eksempler :

    • anmodning om bosættelsespenge
    • anmodning om udarbejdelse af en bedømmelse.

    Formålet er således at opnå, at den ansvarlige myndighed træffer en afgørelse. Denne kan efterkomme den pågældendes ønske, eller hvis anmodningen afvises, give anledning til, at der indsendes en klage.

    Under ingen omstændigheder kan formålet med en anmodning være at få ændret en afgørelse, der allerede er truffet.

  2. PERSONER

    2.1. Følgende personer kan indsende en anmodning

    Enhver person, der er omfattet af vedtægten for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber og i lighed hermed midlertidigt ansatte, hjælpeansatte og særlige rådgivere, der omfattes af bestemmelserne i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte, kan forelægge en anmodning for ansættelsesmyndigheden i henhold til vedtægtens artikel 90, stk. 1.

    De personer, der omfattes af vedtægten, er ikke kun ovennævnte tjenestemænd og øvrige ansatte i aktiv tjeneste men ligeledes andre persongrupper, som endnu ikke fastansatte tjenestemænd på prøve, tidligere tjenestemænd og øvrige ansatte, i tilfælde af dødsfald deres ydelsesberettigede efterladte samt deltagerne i en udvælgelsesprøve.(2)

    2.2. Hvem indsendes anmodningen til

    Direkte eller indirekte indsendes anmodningen til ansættelsesmyndigheden(3) . Således skal den note, hvormed anmodningen fremsættes, stiles til ansættelsesmyndigheden, og det skal anføres, at der er tale om en "anmodning i henhold til vedtægtens artikel 90, stk. 1". Ansættelsesmyndighedens beføjelser i henhold til vedtægtens artikel 90, stk. 1, udøves af de personer, der er anført i Kommissionens afgørelse af 21. januar 1998. (Meddelelser fra administrationen nr. 1031 af 23. februar 1998).

    2.3. Adresse og formaliteter ved forelæggelsen af anmodningen

    Anmodningen indsendes til vedtægtskontoret (GD ADMIN.B.2), Sc 11 5/45.

    Anmodningen anses for at være indsendt på den dato, der fremgår af vedtægtskontorets registreringsstempel.

    For at lette proceduren udfylder den pågældende en formular (se nedenstående) ved indsendelsen af anmodningen. Der fremsendes en kopi ad tjenestevejen, hvis ansøgeren er tjenestemand eller hører til kategorien øvrige ansatte, medmindre emnet for anmodningen vedrører forhold af privat eller familiemæssig karakter.

    2.4. Frist

    Der kan indsendes en anmodning på et hvilket som helst tidspunkt. Indsendelsen af en anmodning vedrørende samme emne som i en tidligere anmodning eller klage, som ikke er blevet besvaret eller er blevet afvist, kan ikke give anledning til en ny frist i henhold til vedtægtens artikel 90, stk. 2, for indsendelse af en klage (jf. nedenstående punkt 3.2).

    2.5. Form og indhold

    Der er ikke fastsat nærmere betingelser for anmodningens form, idet det udelukkende er indholdet, der er afgørende for, om der er tale om en anmodning. Derfor vil en henvendelse, selv om den kaldes en "anmodning", hvori administrationen opfordres til at ændre en tidligere truffet afgørelse, af denne kunne betragtes som en klage.

    Principielt bør det anføres i anmodningen, at der er tale om en anmodning i henhold til vedtægtens artikel 90, stk. 1, ligesom den skal indeholde oplysninger om, hvem den pågældende er, emnet for anmodningen og det materiale, den er baseret på. Endvidere anføres sted, dato og underskrift. Alle dokumenter, der kan belyse det pågældende problem, bør vedlægges som bilag.

  3. ADMINISTRATIONEN

    3.1. Behandling af anmodningen

    Behandlingen af anmodningen følger ikke en specifik fremgangsmåde. Emnet for anmodningen behandles af den ansvarlige tjeneste, og visse elementer efterprøves eventuelt, for at der kan træffes en afgørelse.

    Vedtægtskontoret sender så vidt muligt ad elektronisk vej den pågældende en kvittering for modtagelsen af anmodningen.

    3.2. Afgørelse og frister

    Den af den ansvarlige myndighed trufne afgørelse skal være begrundet og meddeles den pågældende uden særlige formaliteter inden for en frist af fire måneder, fra den dag klagen er indsendt.

    Ved beregning af tidsfristerne lægges vedtægtkontores registreringsdato til grund.

    I tilfælde af at anmodningen afvises, kan den pågældende indsende en klage inden for en frist af tre måneder fra meddelelsen af denne afgørelse.

    Hvis der ikke foreligger svar på anmodningen ved udløbet af den frist på fire måneder, ansættelsesmyndigheden har til at træffe sin afgørelse, betragtes dette som en stiltiende afvisning. I tilfælde af et forsinket svar fra ansættelsesmyndigheden (efter udløbet af fristen på fire måneder) har den pågældende ikke en ny frist på tre måneder til at indsende sin klage.



    KLAGE

  4. DEFINITION

    Med indsendelsen af en klage i henhold til vedtægtens artikel 90, stk. 2 (4) gør tjenestemanden indsigelse mod en afgørelse, som krænker hans rettigheder, truffet af den ansvarlige myndighed. Der kan være tale om, at den ansvarlige myndighed har truffet afgørelse om afvisning eller om en stiltiende afvisning, eller at den har afholdt sig fra at træffe en foranstaltning, der kræves i henhold til vedtægten:
    Eksempler :

    • klage over afslag på godtgørelse af lægeudgifter
    • klage over den afgørelse, hvorefter indplacering i lønklasse og løntrin er fastsat
    • klage over en afgørelse om ikke at udbetale dagpenge ved ansættelsen.


    Til forskel fra anmodningen forudsætter klagen, at der allerede foreligger en forvaltningsafgørelse truffet af den ansvarlige myndighed. For at der kan gøres indsigelse mod denne forvaltningsafgørelse skal den være endelig (der kan ikke gøres indsigelse mod forberedende dokumenter) og være til skade for ham personligt og individuelt (den pågældende skal derfor have en personlig, legitim, direkte interesse, som har aktuel relevans, for at afgørelsen kan annulleres eller ændres).

    Det skal understreges, at klagen er det absolut eneste middel i henhold til vedtægten, der gør det muligt for en tjenestemand/en ansat i kategorien øvrige ansatte at stille spørgsmålstegn ved en afgørelse truffet af den ansvarlige myndighed, som efter hans opfattelse vedrører hans vedtægtsmæssige rettigheder og er til skade for ham. Enhver anmodning om ændring eller genbehandling af en sådan afgørelse betragtes således som en klage, for så vidt som følgende tidsfrister overholdes (5) .

  5. PERSONER

    5.1. Følgende personer kan indsende en klage

    Enhver person, der er omfattet af vedtægten for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber og i lighed hermed midlertidigt ansatte, hjælpeansatte og særlige rådgivere, der omfattes af bestemmelserne i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte, kan forelægge en klage for ansættelsesmyndigheden eller den myndighed, der har beføjelse til at indgå ansættelseskontrakter i henhold til vedtægtens artikel 90, stk. 2.
    Det er ikke kun tjenestemænd og ovennævnte ansatte i kategorien øvrige ansatte i aktiv tjeneste, der omfattes af vedtægten, men ligeledes andre persongrupper, som endnu ikke fastansatte tjenestemænd på prøve, tidligere tjenestemænd og ansatte i kategorien øvrige ansatte, deres ydelsesberettigede efterladte i tilfælde af dødsfald samt deltagerne i en udvælgelsesprøve. (6)

    5.2. Hvem indsendes klagen til

    Direkte eller indirekte indsendes klagen til ansættelsesmyndigheden (7) . Således skal den note, hvormed klagen indbringes, være stilet til ansættelsesmyndigheden eller betragtes som en note til ansættelses-myndigheden. Ansættelsesmyndighedens beføjelser i henhold til vedtægtens artikel 90, stk. 2, udøves af de personer, der er anført i Kommissionens afgørelse af 21. januar 1998 (Meddelelser fra administrationen nr. 1031 af 23. februar 1998 (8) ).

    5.3. Adresse og formaliteter

    Klagen indsendes til vedtægtskontoret (DG ADMIN.B.2), Sc 11 5/45.

    Hvis den pågældende er tjenestemand eller ansat i kategorien øvrige ansatte, skal der ad tjenestevejen fremsendes endnu et eksemplar af klagen, medmindre emnet for klagen vedrører en umiddelbart overordnet; i dette tilfælde forelægges klagen direkte for den nærmeste højere overordnede. Dette eksemplar af klagen skal ligeledes indsendes til vedtægtskontoret. Det er imidlertid ikke nødvendigt at indsende klagen ad tjenestevejen, hvis emnet for klagen er af fortrolig, personlig eller familiemæssig karakter.

    5.4. Frist

    Klagen skal indsendes inden for en frist på tre måneder. Fristen løber fra:

    • dagen for offentliggørelsen af forvaltningsafgørelsen, hvis der er tale om en generel foranstaltning
    • den dag afgørelsen meddeles modtageren og i alle tilfælde senest den dag, den pågældende får kendskab til den, hvis det drejer sig om en individuel foranstaltning; hvis en afgørelse af individuel karakter kan være til skade for tredjemand, løber fristen for tredjemand fra den dag, han har fået besked om afgørelsen dog senest fra den dag, den offentliggøres
    • den dag fristen til at afgive svar udløber, når klagen vedrører en stiltiende afvisning.

    Fristerne er officielt fastsatte og kan ikke aftales af parterne. Hvis den ansvarlige myndighed i et svar går ind på sagens kerne i en for sent indsendt og således afvist klage, betyder dette ikke, at der afviges fra tidsfristerne, og at der igen åbnes mulighed for at klage.

    Klagen anses for at være indsendt på den dato, der fremgår af vedtægtskontorets registreringsstempel. Tidsfristerne løber fra denne dato. Den tid, forsendelsen med almindelig post eller med intern post tager, tages ikke i betragtning.

    De afgørelser, som ikke indeholder nye elementer i forhold til tidligere afgørelser, er af rent bekræftende karakter og kan derfor ikke medføre, at der indføres en ny tidsfrist for tjenestemanden/den ansatte i kategorien øvrige ansatte.

    5.5. Form og indhold

    Ligesom for anmodningens vedkommende er det ikke formen men indholdet, der er afgørende for, om der er tale om en klage.

    Klagen skal principielt indeholde de nødvendige oplysninger om klageren, den omstridte afgørelse og det materiale, den er baseret på. Endvidere anføres sted, dato og underskrift. Som bilag vedlægges alle dokumenter, som kan belyse det pågældende problem.

  6. ADMINISTRATIONEN

    6.1. Behandling af klagen

    De korrekt registrerede klager tages op og behandles af vedtægtskontoret med henblik på vedtagelse af et svar fra ansættelsesmyndigheden.

    Vedtægtskontoret sender så vidt muligt af elektronisk vej den pågældende en kvittering for modtagelsen af klagen.

    Samtidig hermed indsamler vedtægtskontoret alle oplysninger, der har betydning for behandlingen af sagen, hos de tjenestegrene, der har truffet eller er berørt af den pågældende afgørelse.

    De klager der vedrører den fælles sygeforsikringsordning, forelægges ligeledes sygeforsikringens forvaltningskomité til udtalelse.

    Vedtægtskontoret kan principielt, afhængigt af om der er behov for det, afholde et møde, hvor klageren, de tjenestegrene, der er ansvarlige for den pågældende afgørelse, ombudsmanden samt repræsentanter for personalet, udpeget af Det Centrale Personaleudvalg, opfordres til at deltage. På dette møde kan klageren forelægge sin version af sagen og fremsætte de argumenter, der er anført i klagen. Han kan lade sig ledsage af en person efter eget valg eller af en sagfører. Mødet fungerer ikke som mæglingsinstans og der træffes ingen afgørelser, ligesom det kun har til formål at give de pågældende parter mulighed for at udtale sig og således påvirke udkastet til afgørelse.

    Efter ovennævnte møde eller når sagen er tilstrækkeligt behandlet, udarbejdes der et udkast til svar. Dette udkast sendes, efter at der er indhentet udtalelse fra Den Juridiske Tjeneste og eventuelt Finanskontrollen, til afgørelse, og hvis der er tale om en afvisning, til den kommissær, der har ansvaret for personale og administration (eller til Kommissionen, hvis den pågældende afgørelse er truffet af denne). Hvis det pågældende svar derimod er positivt, træffes afgørelsen principielt af Generaldirektøren for Personale og Administration. De personalerepræsentanter, der er udpeget til at deltage i møderne på tværs af tjenestegrenene, informeres om det svar (positivt eller negativt), der er afgivet på klagerne.

    6.2. Afgørelse og frister

    Ansættelsesmyndigheden har en frist på fire måneder til at afgive svar fra den dag, klagen er indsendt. Når denne frist er udløbet, er et manglende svar ensbetydende med en stiltiende afvisning. Som svar på afvisningen af klagen, hvad enten den er eksplicit eller stiltiende, kan den pågældende indgive en klage for De Europæiske Fællesskabers Ret i Første Instans inden for en frist på tre måneder, som løber fra datoen for meddelelsen af svaret på klagen eller den dato, hvor den ansvarlige myndigheds manglende svar er ensbetydende med en stiltiende afvisning.

    Når der træffes en eksplicit afgørelse om at afvise klagen, efter at der foreligger en stiltiende afvisning, men inden for fristen på tre måneder for indbringelse af en klage (inden klagen er indsendt), løber der en ny frist på tre måneder for at indbringe en klage for Retten i Første Instans.

    Svaret på klagen sendes til den pågældende eller til assistenten/kontorchefen for menneskelige ressourcer i den pågældendes generaldirektorat eller tjenestegren, eller hvis der er tale om tjenestemænd eller ansatte i kategorien øvrige ansatte, der gør tjeneste i landene uden for Unionen til lederen af delegationen, idet der skal kvitteres for modtagelsen. Herudover kan den pågældende eller dennes sagfører ad elektronisk vej informere sig om afsendelsen af svaret på klagen ad hierarkisk vej.




footnotes

1. Samt af ordningen for de øvrige ansatte.

2. Lokalt ansatte kan forelægge en anmodning for den ansvarlige myndighed på samme betingelser som tjenestemænd, hvis dette er fastsat i bestemmelserne for deres ansættelse. Men retstvister mellem disse og institutionen kan hverken indbringes for Retten i Første Instans eller for De Europæiske Fællesskabers Domstol, men skal indbringes for den kompetente retsinstans i henhold til lovgivningen på det sted, hvor den ansatte gør tjeneste (artikel 81 i ordningen for de øvrige ansatte).

3. Eller for de personer, der omfattes af ordningen for de øvrige ansatte, den myndighed, der har beføjelse til at indgå ansættelseskontrakter.

4. Samt artikel 46, 73 og 83 i ordningen for de øvrige ansatte, når det drejer sig om midlertidigt ansatte, hjælpeansatte og særlige rådgivere.

5. Hvis det drejer sig om en afgørelse truffet af et bedømmelsesudvalg i forbindelse med en udvælgelsesprøve, kan der gøres direkte indsigelse imod denne ved Retten i Første Instans.

6. Lokalt ansatte kan forelægge en anmodning for den ansvarlige myndighed på samme betingelser som tjenestemænd, hvis dette er fastsat i bestemmelserne for deres ansættelse. Men retstvister mellem disse og institutionen kan hverken indbringes for Retten i Første Instans eller for De Europæiske Fællesskabers Domstol, men skal indbringes for den kompetente retsinstans i henhold til lovgivningen på det sted, hvor den ansatte gør tjeneste (artikel 81 i ordningen for de øvrige ansatte).

7. Eller for de personer, der er omfattet af ordningen for de øvrige ansatte, den myndighed der har beføjelse til at indgå ansættelseskontrakten

8. Principielt er den kommissær, der har ansvaret for personalespørgsmål, ansvarlig i tilfælde af en afvisning og Generaldirektøren for Personale og Administration i tilfælde af et positivt svar.


Sommaire  
Auteur : Personnel et Administration
Direction B.2 : Fonction publique européenne - Statut et discipline

Editeur : Personnel et Administration
Direction C : Ateliers de reproduction

Page créée le 17/09/2001 10:27:30, dernière modification le 18/09/2001 14:58:52