Informations
Administratives
20.09.2001
N° 83-2001
COMMISSION, TOUS LIEUX D'AFFECTATION
Sommaire  

NYA BESTÄMMELSER FÖR INLÄMNANDE OCH BEHANDLING AV BEGÄRAN OCH KLAGOMÅL ENLIGT ARTIKEL 90.1 OCH ARTIKEL 90.2 I TJÄNSTEFÖRESKRIFTERNA


Personalen informeras om att begäran och klagomål från och med den 20 september 2001 skall sändas direkt till den enhet som sysslar med tjänsteföreskrifterna (GD ADMIN.B.2), Sc 11 5/45 för registrering i stället för till Generalsekretariatet.

Denna åtgärd har vidtagits för att begäran och klagomål skall kunna behandlas utan dröjsmål.

Nedan följer fullständig information om begäran och klagomål och de nya bestämmelserna för inlämnande av dessa.

För att underlätta förfarandet skall berörd person fylla i ett formulär som skall fungera som försättsblad och bifogas varje exemplar av begäran eller klagomål.
Ett exemplar av detta formulär bifogas denna skrift och kan även erhållas från den enhet som sysslar med tjänsteföreskrifterna. Formuläret finns även på GINA. word pdf


BEGÄRAN
1. DEFINITION
2. BERÖRDA PERSONER
3. ADMINISTRATIONEN

KLAGOMÅL
4. DEFINITION
5. BERÖRDA PERSONER
6. ADMINISTRATIONEN



BEGÄRAN OCH KLAGOMÅL ENLIGT ARTIKEL 90.1 OCH ARTIKEL 90.2 I TJÄNSTEFÖRESKRIFTERNA

Varje person som omfattas av tjänsteföreskrifterna(1) kan vända sig till tillsättningsmyndigheten (nedan kallad "tillsättningsmyndighet" eller "behörig myndighet") med
  • begäran om att den behöriga myndigheten skall fatta ett beslut i en fråga,
  • klagomål för att häva eller ändra ett beslut som den behöriga myndigheten har fattat, inbegripet avslag på en begäran som går honom emot.



BEGÄRAN



  1. DEFINITION

    Genom begäran enligt artikel 90.1 i tjänsteföreskrifterna begär tjänstemannen (eller en person som omfattas av tjänsteföreskrifterna) att den behöriga myndigheten skall fatta ett beslut i en fråga som rör honom.
    Exempel:
    • Begäran om bosättningsbidrag.
    • Begäran om upprättande av en personalrapport.


    Syftet är således att få den behöriga myndigheten att fatta ett beslut. Detta kan vara till den berörda personens belåtenhet, eller om begäran avslås, föranleda inlämnande av klagomål.

    Syftet med begäran får inte under några omständigheter vara att få till stånd en ändring av ett redan fattat beslut.

  2. BERÖRDA PERSONER

    2.1. Vem får lämna in en begäran?

    Varje person som omfattas av "Tjänsteföreskrifter för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna" och de tillfälligt anställda, extraanställda och särskilda rådgivare som omfattas av "Anställningsvillkor för övriga anställda" får lämna in en begäran enligt artikel 90.1 i tjänsteföreskrifterna till tillsättningsmyndigheten respektive till den myndighet som har befogenhet att sluta anställningsavtal.
    De personer som omfattas av tjänsteföreskrifterna utgörs inte enbart av ovannämnda tjänstemän och övriga anställda i aktiv tjänst utan också av andra grupper såsom ännu icke fast anställda tjänstemän på provtjänstgöring, tidigare tjänstemän och övriga anställda, medförsäkrade berättigade till ersättning vid dödsfall samt deltagare i uttagningsprov. (2)

    2.2. Mottagare av begäran:

    Begäran skall direkt eller indirekt lämnas till tillsättningsmyndigheten(3) och ställas till tillsättningsmyndigheten med uppgifterna "Begäran enligt artikel 90.1 i tjänsteföreskrifterna". Tillsättningsmyndighetens befogenheter enligt artikel 90.1 i tjänsteföreskrifterna skall utövas av de personer som anges i kommissionens beslut av den 21 januari 1998. (Administrativt meddelande nr 1031 av den 23 februari 1998).

    2.3. Plats och formaliteter för inlämnande av begäran:

    Begäran skall lämnas till den enhet som sysslar med tjänsteföreskrifterna (GD ADMIN.B.2), Sc 11 5/45.

    Det är enhetens registreringsstämpel som utgör bevis för vilket datum begäran inlämnades.

    För att underlätta förfarandet skall berörd person fylla i ett formulär (se nedan) när begäran lämnas in. En kopia skall inlämnas via hans närmast överordnade, om den berörde är tjänsteman eller tillhör kategorin övriga anställda, om inte begäran är av konfidentiell karaktär eller rör personlig integritet.

    2.4. Tidsfrist för inlämnande:

    En begäran får lämnas vid vilken tidpunkt som helst. En begäran som lämnas in i ett ärende som tidigare behandlats i en begäran eller i ett klagomål som inte besvarats eller som avslagits påverkar dock inte den tidsfrist för inlämnande av klagomål som anges i artikel 90.2 i tjänsteföreskrifterna (se punkt 3.2 nedan).

    2.5. Form och innehåll:

    Det har inte fastställts närmare bestämmelser om begärans form eftersom det endast är innehållet som är avgörande för om det rör sig om en begäran eller ej. Därför kan en anhållan om att administrationen skall se över ett tidigare beslut, även om den lämnas in under rubriken "begäran", av administrationen betraktas som ett klagomål.

    I princip bör det i begäran anges att det rör sig om en begäran enligt artikel 90.1 i tjänsteföreskrifterna och den bör innehålla uppgifter om den berörde, syftet med begäran liksom de grunder som den baseras på, ort, datum och namnteckning. Alla handlingar som kan belysa det problem som tas upp bör bifogas.

  3. ADMINISTRATIONEN

    3.1. Behandling av begäran:

    Behandlingen av begäran följer inte något särskilt förfarande. Ärendet i begäran behandlas av ansvarig tjänsteenhet så att denna kan fatta beslut och i förekommande fall görs de kontroller som krävs för att beslutet skall kunna fattas.

    Den enhet som sysslar med tjänsteföreskrifterna skall skicka ett mottagningsbevis för begäran till den berörde, om möjligt med e-post.

    3.2. Beslut och tidsfrister:

    Den behöriga myndigheten skall delge den berörda personen sitt motiverade beslut, utan särskilda formaliteter, inom fyra månader från och med den dag då begäran lämnades in.

    Vid beräkning av tidsfrister skall hänsyn tas till det datum då begäran registrerades hos den enhet som sysslar med tjänsteföreskrifterna.

    Om begäran avslås kan den berörda personen överklaga inom tre månader från och med delgivningsdagen för beslutet.

    Om det vid utgången av den tidsfrist på fyra månader som tillsättningsmyndigheten har för att fatta sitt beslut ännu inte lämnats något svar, skall detta anses vara ett tyst avslag. Även ett sådant beslut kan överklagas inom tre månader efter det att beslutet tyst avslagits. Ett försenat svar från tillsättningsmyndigheten (efter utgången av tidsfristen på fyra månader) innebär inte att tidsfristen för inlämnande av klagomål börja löpa på nytt för den berörde.



    KLAGOMÅL

  4. DEFINITION

    Genom att lämna ett klagomål enligt artikel 90.2 i tjänsteföreskrifterna (4) bestrider tjänstemannen ett beslut som fattats av den behöriga myndigheten och som går honom emot. Det kan röra sig om att myndigheten har fattat ett beslut som innebär avslag, uttryckligen eller tyst, på begäran eller att den har avstått från att vidta en åtgärd enligt tjänsteföreskrifterna.
    Exempel:

    • Klagomål mot avslag på ersättning för sjukvårdskostnader.
    • Klagomål mot beslut som fastställer inplacering i lönegrad eller löneklass.
    • Klagomål mot beslut om att inte betala ut dagtraktamente vid rekrytering.


    Till skillnad från begäran förutsätter klagomål att det tidigare föreligger ett administrativt beslut som redan fattats av den behöriga myndigheten. För att beslutet skall kunna överklagas måste det vara definitivt (förberedande åtgärder kan inte överklagas) och skada den berörde personligen och individuellt (det skall föreligga ett personligt, legitimt och direkt intresse av aktuell betydelse för berörda personen för att beslutet skall upphävas eller ändras).

    Det bör framhållas att klagomål enligt tjänsteföreskrifterna utgör den enda möjligheten för en tjänsteman/övriga anställda att ifrågasätta ett beslut av den behöriga myndigheten som enligt den berörda personen inverkar på hans rättigheter enligt tjänsteföreskrifterna och går honom emot. All begäran om översyn eller omprövning av ett sådant beslut skall sålunda anses som ett klagomål vad beträffar de tidsfrister som anges nedan (5) .

  5. BERÖRDA PERSONER

    5.1. Vem får lämna in klagomål?

    Varje person som omfattas av "Tjänsteföreskrifter för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna" och på motsvarande sätt de tillfälligt anställda, extraanställda och särskilda rådgivare som omfattas av "Anställningsvillkor för övriga anställda" får lämna in klagomål enligt artikel 90.2 i tjänsteföreskrifterna till tillsättningsmyndigheten respektive till den myndighet som har befogenhet att sluta anställningsavtal.

    De personer som omfattas av tjänsteföreskrifterna utgörs inte enbart av ovannämnda tjänstemän och övriga anställda i aktiv tjänst utan också av andra grupper såsom ännu icke fast anställda tjänstemän på provtjänstgöring, tidigare tjänstemän och övriga anställda, medförsäkrade berättigade till ersättning vid dödsfall samt deltagare i uttagningsprov. (6)

    5.2. Mottagare av klagomål:

    Klagomålet skall direkt eller indirekt lämnas till tillsättningsmyndigheten (7) och vara ställt till eller anses vara ställt till tillsättningsmyndigheten. Tillsättningsmyndighetens befogenheter enligt artikel 90.2 i tjänsteföreskrifterna skall utövas av de personer som anges i kommissionens beslut av den 21 januari 1998 (Administrativt meddelande nr 1031 av den 23 februari 1998 (8) ).

    5.3. Plats och formaliteter för inlämnande av klagomål:

    Klagomålet skall lämnas till den enhet som sysslar med tjänsteföreskrifterna (GD ADMIN.B.2), Sc 11 5/45.

    Om den berörda personen är tjänsteman eller tillhör kategorin övriga anställda skall han enligt tjänsteföreskrifterna lämna in ett extra exemplar av klagomålet via sin närmast överordnade, om inte klagomålet rör denne överordnade. Om så är fallet skall klagomålet lämnas direkt till närmast högre överordnad. Även detta exemplar av klagomålet skall lämnas till den enhet som sysslar med tjänsteföreskrifterna. Klagomålet behöver emellertid inte lämnas in till den närmast överordnade om klagomålet är av konfidentiell karaktär eller rör personlig integritet.

    5.4. Tidsfrist för inlämnande:

    Klagomålet skall lämnas in inom tre månader. Tidsfristen löper från och med

    • den dag då åtgärden offentliggörs om det är fråga om en allmän åtgärd,
    • den dag då beslutet delges den det är riktat till, dock senast den dag han får kännedom om beslutet, om det är fråga om en individuell åtgärd; om en individuell åtgärd även kan gå emot en tredje man skall dock tidsfristen för denne löpa från och med den dag då han får kännedom om åtgärden, dock senast från och med den dag då den offentliggörs,
    • den dag då svarsfristen löper ut när klagomålet gäller ett tyst avslag.

    Tidsfristerna är officiellt fastställda och kan inte ändras av parterna. Det faktum att den behöriga myndigheten grundligt behandlar ett för sent inkommet och sålunda ett klagomål som avslagits betyder inte att det görs undantag till tidsfristerna och att det skulle utgöra en möjlighet till överklagande som egentligen förfallit.

    Det är enhetens registreringsstämpel som utgör bevis för vilket datum klagomålet lämnades in vilket också är det datum så tidsfristerna börjar löpa. Förseningar som uppstår i den normala postgången eller i internposten kommer inte att beaktas.

    Klagomål som inte innehåller några nya fakta i förhållande till tidigare beslut i samma fråga är enbart bekräftande och kan på grund av detta inte ge tjänstemannen/den anställde i kategorin övriga anställda en ny tidsfrist.

    5.5. Form och innehåll:
    Liksom när det gäller begäran är det skrivelsens karaktär och innehåll och inte formen som avgör om det är ett klagomål eller ej.

    Klagomålet bör i princip innehålla uppgifter om den berörda personen, om vilken åtgärd som överklagas och vad denna gäller, liksom de grunder och argument som klagomålet baseras på, ort, datum och namnteckning. Till klagomålet skall bifogas sådana handlingar som kan belysa det problem som tas upp.

  6. ADMINISTRATIONEN

    6.1. Behandling av klagomålet:

    Registrerade klagomål hanteras av den enhet som sysslar med tjänsteföreskrifterna och förbereds så att tillsättningsmyndigheten kan fatta beslut om ett svar.

    Den enhet som sysslar med tjänsteföreskrifterna skickar ett mottagningsbevis för klagomålet till berörd person, om möjligt med e-post.

    Samtidigt informerar sig enheten hos de avdelningar som fattat det beslut som bestrids eller som berörs av detta, för utredning av ärendet.

    Klagomål som gäller gemensamma sjukförsäkringssystemet lämnas för yttrande till Förvaltningskommittén för sjukförsäkring.

    Enheten som sysslar med tjänsteföreskrifterna har rätt att vid behov ordna ett möte till vilket den klagande, den avdelning som fattat det beslut som överklagas, ombudsmannen och personalrepresentanter som utsetts av Centrala personalkommittén inbjuds. Vid detta möte får den klagande tillfälle att lägga fram sin version av ärendet och anföra de bevisgrunder som angetts i klagomålet. Han får åtföljas av en person efter eget val eller av en rådgivare. Detta möte fungerar varken som domstol eller som beslutsfattande instans utan ger möjlighet för alla berörda parter att yttra sig i syfte att påverka beslutsutkastet.

    Efter detta möte eller så snart ärendet är tillräckligt utrett förbereds ett utkast till svar. Detta utkast skall efter yttrande från rättstjänsten, och i förekommande fall från ekonomistyrningen, överlämnas för beslut, om det är negativt, till kommissionsledamoten med ansvar för personal och administration (eller till kommissionen om det beslut som överklagas fattats av kommissionen). Om svaret däremot är positivt skall beslutet i princip fattas av generaldirektören för personal och administration. De personalrepresentanter som utsetts att närvara vid möten mellan olika avdelningar kommer att informeras om hur klagomålen utfaller (positivt eller negativt).

    6.2. Beslut och tidsfrister:

    Tillsättningsmyndigheten har fyra månader på sig från och med dagen för inlämnandet av klagomålet för att svara. Om det inte lämnats något svar vid utgången av denna tidsfrist skall detta anses vara ett tyst avslag. Den berörda personen kan överklaga beslut som uttryckligen eller tyst innebär avslag på klagomålet vid Europeiska gemenskapernas förstainstansrätt inom tre månader från och med den dag för delgivningen av utgången av klagomålet eller för det tysta avslaget.

    Om ett klagomål uttryckligen avslås efter ett tyst avslag men inom tidsfristen på tre månader för inlämnande av överklagande (utan att något överklagande lämnats in) börjar denna tidsfrist på tre månader för inlämnande av överklagan till förstainstansrätten att löpa på nytt.

    Svaret på klagomålet skall lämnas till den berörda personen, till biträdande chef/chef för personalen på dennes generaldirektorat eller avdelning, eller när det gäller tjänstemän/anställda i kategorin övriga anställda som tjänstgör i ett land utanför EU, till delegationschefen, mot undertecknande av mottagningsbevis. Dessutom får den berörde eller dennes rådgivare informeras via e-post om att svaret på klagomålet sänts iväg via närmast överordnade.




footnotes

1. samt av Anställningsvillkor för övriga anställda.

2. Lokalanställda kan lämna in en begäran till den behöriga myndigheten på samma villkor som tjänstemän om detta föreskrivs i bestämmelserna för deras arbetsvillkor. Tvister mellan en lokalanställd och institutionen kan dock varken hänskjutas till första instansrätten eller Europeiska gemenskapernas domstol, utan skall hänskjutas till den domstol som är behörig enligt gällande lagstiftning på den ort där den anställde tjänstgör (artikel 81 i Anställningsvillkor för övriga anställda).

3. Tillsättningsmyndigheten (eller för de personer som omfattas av Anställningsvillkor för övriga anställda, den myndighet som har behörighet att sluta anställningsavtal).

4. Liksom artiklarna 46, 73 och 83 i Anställningsvillkor för övriga anställda vad beträffar tillfälligt anställda, extraanställda och särskilda rådgivare.

5. När det gäller ett beslut som fattats av en uttagningskommitté för ett uttagningsprov kan detta överklagas direkt till Förstainstansrätten.

6. Lokalanställda kan lämna in en begäran till den behöriga myndigheten på samma villkor som tjänstemän om detta föreskrivs i bestämmelserna för deras arbetsvillkor. Tvister mellan en lokalanställd och institutionen kan dock varken hänskjutas till första instansrätten eller Europeiska gemenskapernas domstol, utan skall hänskjutas till den domstol som är behörig enligt gällande lagstiftning på den ort där den anställde tjänstgör (artikel 81 i Anställningsvillkor för övriga anställda).

7. Tillsättningsmyndigheten (eller för de personer som omfattas av Anställningsvillkor för övriga anställda, den myndighet som har behörighet att sluta anställningsavtal).

8. I princip är det kommissionsledamoten med ansvar för personalfrågor som är den ansvarige vid negativt svar och Generaldirektören för personal och administration vid positivt svar.

Sommaire  
Auteur : Personnel et Administration
Direction B.2 : Fonction publique européenne - Statut et discipline

Editeur : Personnel et Administration
Direction C : Ateliers de reproduction

Page créée le 17/09/2001 10:27:30, dernière modification le 18/09/2001 14:58:52