Informations
Administratives
20.09.2001
N° 83-2001
COMMISSION, TOUS LIEUX D'AFFECTATION
Sommaire  

HENKILÖSTÖSÄÄNTÖJEN 90 ARTIKLAN 1 JA 2 KOHDAN NOJALLA ESITETTÄVIEN VAATIMUSTEN JA VALITUSTEN TOIMITTAMISTA JA KÄSITTELYÄ KOSKEVAT UUDET YKSITYISKOHTAISET SÄÄNNÖT


Henkilöstölle ilmoitetaan, että 20. syyskuuta 2001 lähtien kaikki vaatimukset ja valitukset on toimitettava kirjaamista varten pääsihteeristön asemesta suoraan henkilöstösäännöistä vastaavaan yksikköön (PO ADMIN.B.2), Sc 11 5/45.

Toimenpiteen tarkoituksena on mahdollistaa vaatimusten ja valitusten välitön käsittely.

Seuraavassa esitetään kattavasti tiedot vaatimuksista ja valituksista sekä niiden toimittamista koskevista uusista yksityiskohtaisista säännöistä.

Menettelyn helpottamiseksi asianomainen täyttää kaavakkeen, joka liitetään kansilehdeksi kuhunkin vaatimuksen tai valituksen kappaleeseen. Kaavakkeen malli kuvataan jäljempänä, ja se on saatavissa henkilöstösäännöistä vastaavasta yksiköstä sekä GINA-verkkosivuilta. word pdf



VAATIMUS
1. KÄSITE
2. ASIANOMAINEN
3. VAATIMUKSEN HALLINTOKÄSITTELY

VALITUS
4. KÄSITE
5. ASIANOMAINEN
6. VALITUKSEN HALLINTOKÄSITTELY



HENKILÖSTÖSÄÄNTÖJEN 90 ARTIKLAN 1 JA 2 KOHDAN NOJALLA ESITETTÄVÄT VAATIMUKSET JA VALITUKSET

Kaikki henkilöstösäännöissä tarkoitetut henkilöt (1) voivat saattaa nimittävän viranomaisen (jäljempänä 'toimivaltainen viranomainen') käsiteltäväksi
  • vaatimuksen toimivaltaisen viranomaisen tekemän päätöksen saamista varten,
  • valituksen toimivaltaisen viranomaisen tekemän päätöksen, myös työntekijälle vastaisen, vaatimusta koskevan hylkäämispäätöksen, peruuttamiseksi tai muuttamiseksi.



VAATIMUS



  1. KÄSITE

    Henkilöstösääntöjen 90 artiklan 1 kohdan nojalla tekemällään vaatimuksella virkamies (tai muu henkilöstösäännöissä tarkoitettu henkilö) vaatii toimivaltaista viranomaista tekemään asianomaista virkamiestä koskevan päätöksen.
    Esimerkkejä:

    • asettautumiskorvausta koskeva vaatimus,
    • arviointikertomuksen laatimista koskeva vaatimus.


    Hänen tavoitteenaan on siis saada toimivaltaisen viranomaisen päätös. Viranomainen voi tehdä asianomaista tyydyttävän päätöksen tai hylätä hänen vaatimuksensa, jolloin asianomainen voi valittaa päätöksestä.

    Vaatimuksen tarkoituksena ei milloinkaan voi olla jo tehdyn päätöksen tarkistaminen.

  2. ASIANOMAINEN

    2.1. Kuka voi esittää vaatimuksen?

    Kaikki Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavissa henkilöstösäännöissä tarkoitetut henkilöt voivat toimittaa nimittävälle viranomaiselle ja vastaavasti väliaikaiset toimihenkilöt, ylimääräiset toimihenkilöt ja erityisneuvonantajat, joihin sovelletaan "muuhun henkilöstöön sovellettavia palvelussuhteen ehtoja", voivat toimittaa työsopimusten tekemiseen toimivaltaiselle viranomaiselle henkilöstösääntöjen 90 artiklan 1 kohdan mukaisen vaatimuksen.

    Henkilöstösäännöissä tarkoitettuja henkilöitä ovat mainittujen palveluksessa olevien virkamiesten ja toimihenkilöiden lisäksi koeajalla olevat virkamiehet, joita ei vielä ole nimitetty virkaan, entiset virkamiehet ja toimihenkilöt tai, jos nämä ovat kuolleet, heidän oikeudenomistajansa sekä palvelukseen ottamista varten järjestettäviin kilpailuihin osallistuvat (2) .

    2.2. Vaatimuksen vastaanottaja

    Vaatimuksen ottaa vastaan nimittävä viranomainen(3) joko suoraan tai epäsuorasti. Näin ollen vaatimus osoitetaan nimittävälle viranomaiselle ilmoituksella, jossa on merkintä "Henkilöstösääntöjen 90 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu vaatimus". Nimittävälle viranomaiselle henkilöstösääntöjen 90 artiklan 1 kohdan mukaisesti kuuluvaa toimivaltaa käyttävät komission 21. tammikuuta 1998 tekemässä päätöksessä tarkoitetut henkilöt (Hallinnollisia tiedotuksia nro 1031, 23.2.1998).

    2.3. Vaatimuksen jättäminen

    Vaatimus jätetään henkilöstösäännöistä vastaavalle yksikölle (PO ADMIN.B.2), Sc 11 5/45.

    Henkilöstösäännöistä vastaavan yksikön merkitsemä saapumisleima osoittaa vaatimuksen toimittamispäivän.

    Menettelyn helpottamiseksi asianomainen toimittaa vaatimuksen täyttämällään kaavakkeella (malli tuonnempana), josta on toimitettava yksi kappale virkatietä, jos asianomainen on virkamies tai muu toimihenkilö, ellei vaatimuksen kohteena oleva asia ole luottamuksellinen tai asianomaista tai hänen perhettään koskeva yksityisasia.

    2.4. Vaatimuksen toimittamista koskeva määräaika

    Vaatimuksen voi toimittaa milloin tahansa. Jos vaatimus koskee samaa asiaa kuin vastaamatta jäänyt tai kielteisen vastauksen saanut aikaisempi vaatimus tai valitus, ei henkilöstösääntöjen 90 artiklan 2 kohdassa valituksen tekemiselle asetetun määräajan laskemista voida kuitenkaan aloittaa uudestaan (katso 3.2 kohta).

    2.5. Esitystapa ja sisältö

    Vaatimuksen esitystavalle ei ole asetettu erityisehtoja, eikä se ole määräävä tekijä sille, voidaanko vaatimusta tarkastella vaatimuksena. Tässä suhteessa merkitsevää on vain vaatimuksen sisältö. Niinpä "vaatimukseksi" nimetty pyyntö, jossa toivotaan viranomaisen tarkistavan aiemmin tehtyä päätöstä, voidaan käsitellä valituksena.

    Vaatimuksessa olisi normaalisti mainittava, että kysymyksessä on henkilöstösääntöjen 90 artiklan 1 kohdan mukainen valitus, ja siihen olisi sisällyttävä asianomaisen henkilötiedot, vaatimuksen aihe ja sen perustelut. Vaatimuksessa on myös oltava paikka ja päiväys, ja se on allekirjoitettava. Vaatimukseen on liitettävä kaikki mahdolliset asiakirjat, joista voi olla apua esitetyn ongelman ymmärtämisessä.

  3. VAATIMUKSEN HALLINTOKÄSITTELY

    3.1. Vaatimuksen käsittely

    Vaatimuksen käsittelyyn ei liity erityisiä menettelyjä. Vaatimuksessa tarkoitetun asian selvittää yksikkö, jolla on toimivalta tehdä päätös ja tarvittaessa suorittaa päätöksen edellyttämät tarkastukset.

    Henkilöstösäännöistä vastaava yksikkö toimittaa asianomaiselle ilmoituksen vaatimuksen vastaanottamisesta sähköpostitse, jos se on mahdollista.

    3.2. Päätös ja määräaika

    Toimivaltaisen viranomaisen tekemä päätös on perusteltava, ja se annetaan asianomaiselle tiedoksi ilman erityisiä muodollisuuksia neljän kuukauden kuluessa vaatimuksen toimittamispäivästä.

    Määräajat lasketaan siitä päivästä, jona vaatimus on kirjattu saapuneeksi henkilöstösäännöistä vastaavaan yksikköön.

    Jos vaatimus hylätään, asianomainen voi tehdä valituksen kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun päätös on annettu tiedoksi.

    Jos vaatimukseen ei ole vastattu nimittävälle viranomaiselle päätöksen tekemistä varten myönnetyn ajan eli neljän kuukauden kuluessa, sen katsotaan tulleen hylätyksi implisiittisellä päätöksellä. Myös tällaisesta päätöksestä voi valittaa, jolloin valitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa implisiittisestä hylkäävästä päätöksestä. Jos nimittävä viranomainen antaa vastauksen myöhästyneenä (yli neljän kuukauden kuluttua), ei kolmen kuukauden määräajan, joka asianomaisella on käytettävissään valituksen toimittamiseen, laskemista aloiteta uudelleen.



    VALITUS


  4. KÄSITE

    Toimittamalla henkilöstösääntöjen 90 artiklan 2 kohdan mukaisen valituksen (4) virkamies esittää vastalauseen itselleen vastaisesta toimivaltaisen viranomaisen päätöksestä; kyseessä voi olla viranomaisen tekemä eksplisiittinen tai implisiittinen hylkäämispäätös tai se, että viranomainen on jättänyt toteuttamatta henkilöstösääntöjen edellyttämän toimenpiteen.
    Esimerkkejä:

    • valitus lääkekulujen korvaushakemuksen hylkäämisen johdosta,
    • valitus palkkaluokan ja -tason vahvistamista koskevan päätöksen johdosta,
    • valitus päätöksen johdosta, jonka mukaan päivärahaa ei makseta palvelukseen ottamisen ajalta.


    Toisin kuin vaatimuksen yhteydessä, valituksen tekeminen edellyttää, että toimivaltainen viranomainen on tehnyt aiemmin hallinnollisen päätöksen. Jotta tästä päätöksestä voisi valittaa, sen on oltava lopullinen (alustavista päätöksistä ei voi valittaa) sekä henkilökohtaisesti ja yksilöllisesti haitallinen (asianomaisen on saatava päätöksen peruuttamisesta tai muuttamisesta henkilökohtaista, oikeutettua, välitöntä, selvästi havaittavaa ja tosiasiallista etua).

    On paikallaan korostaa, että valitus on ainoa henkilöstösäännöissä mainittu keino, jolla virkamies tai toimihenkilö voi esittää vastalauseen toimivaltaisen viranomaisen tekemän päätöksen johdosta, jos hän pitää kyseistä päätöstä henkilöstösääntöihin perustuvien oikeuksiensa vastaisena ja itselleen vahingollisena. Kaikkia tällaisen päätöksen tarkistamista tai uudelleentarkastelua koskevia vaatimuksia on näin ollen pidettävänä valituksena jäljempänä mainittujen määräaikojen noudattamisen osalta (5) .

  5. ASIANOMAINEN

    5.1. Kuka voi tehdä valituksen?

    Kaikki Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavissa henkilöstösäännöissä tarkoitetut henkilöt voivat toimittaa nimittävälle viranomaiselle ja vastaavasti väliaikaiset toimihenkilöt, ylimääräiset toimihenkilöt ja erityisneuvonantajat, joihin sovelletaan "muuhun henkilöstöön sovellettavia palvelussuhteen ehtoja", voivat toimittaa työsopimusten tekemiseen toimivaltaiselle viranomaiselle henkilöstösääntöjen 90 artiklan 2 kohdan mukaisen valituksen.
    Henkilöstösäännöissä tarkoitettuja henkilöitä ovat mainittujen palveluksessa olevien virkamiesten ja toimihenkilöiden lisäksi koeajalla olevat virkamiehet, joita ei vielä ole nimitetty virkaan, entiset virkamiehet ja toimihenkilöt tai, jos nämä ovat kuolleet, heidän oikeudenomistajansa sekä palvelukseen ottamista varten järjestettäviin kilpailuihin osallistuva (6)t .

    5.2. Valituksen vastaanottaja

    Valituksen ottaa vastaan nimittävä viranomainen (7) joko suoraan tai epäsuorasti. Näin ollen valitus toimitetaan nimittävälle viranomaiselle osoitetulla tai sellaiseksi katsottavalla ilmoituksella. Nimittävälle viranomaiselle henkilöstösääntöjen 90 artiklan 2 kohdan nojalla kuuluvaa toimivaltaa käyttävät komission 21. tammikuuta 1998 tekemässä päätöksessä tarkoitetut henkilöt (Hallinnollisia tiedotuksia nro 1031, 23.2.1998) (8) .

    5.3. Valituksen jättäminen

    Valitus jätetään henkilöstösäännöistä vastaavalle yksikölle (PO ADMIN.B.2), Sc 11 5/45.

    Jos asianomainen on virkamies tai muu toimihenkilö, on valituksesta henkilöstösääntöjen mukaan toimitettava yksi kappale virkatietä, ellei valitus koske asianomaisen lähintä esimiestä, jolloin valitus toimitetaan suoraan seuraavaksi lähimmälle esimiehelle. Tämä valituksen kappale toimitetaan myös henkilöstösäännöistä vastaavalle yksikölle. Valituksen toimittaminen virkatietä ei kuitenkaan ole tarpeen, jos sen kohteena oleva asia on luottamuksellinen tai asianomaista tai hänen perhettään koskeva yksityisasia.

    5.4. Valituksen toimittamista koskeva määräaika

    Valitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa. Tämä määräaika lasketaan

    • päätöksen julkaisemispäivästä, jos kyse on yleisestä toimenpiteestä,
    • päivästä, jona päätös on annettu tiedoksi vastaanottajalle, ja joka tapauksessa viimeistään päivästä, jona asianomainen on saanut siitä tiedon, jos kyse on yksittäistapaukseen sovellettavasta toimenpiteestä; jos kuitenkin yksittäistapausta koskeva päätös on haitallinen jollekin muulle henkilölle kuin vastaanottajalle, määräaika kyseisen henkilön osalta lasketaan päivästä, jona hän on saanut tiedon päätöksestä, ja viimeistään sen julkaisemispäivästä,
    • vastaukseen varatun määräajan umpeutumispäivästä, jos valitus koskee implisiittisellä päätöksellä hylättyä vaatimusta.

    Määräajat ovat yleispäteviä, eivätkä osapuolet voi niistä neuvotella. Jos toimivaltaisen viranomaisen vastaus koskee valitusta, joka on myöhästynyt ja jota näin ollen ei voida hyväksyä, tämä ei aiheuta poikkeamia määräaikoihin eikä palauta sellaista kanteennosto-oikeutta, jonka voimassaoloaika on jo päättynyt.

    Henkilöstösäännöistä vastaavan yksikön merkitsemä saapumisleima osoittaa valituksen toimittamispäivän, josta määräajat lasketaan. Julkisen tai sisäisen postin kulkuun kulunutta aikaa ei oteta huomioon.

    Päätökset, jotka eivät sisällä aikaisemmista päätöksistä poikkeavia kohtia, vahvistavat vain viimeksi mainittuja päätöksiä, minkä vuoksi niiden johdosta ei aloiteta määräajan laskemista uudelleen virkamiehen tai toimihenkilön hyväksi.

    5.5. Esitystapa ja sisältö

    Kuten vaatimuksen, myös valituksen on täytettävä tietyt sisältöä koskevat ehdot, mutta esitystavalle ei ole asetettu vaatimuksia.

    Valituksessa on yleensä mainittava asianomaisen henkilötiedot, päätös, jota valitus koskee, sekä valituksen aihe ja sen perustelut. Valituksessa on myös oltava paikka ja päiväys, ja se on allekirjoitettava. Valitukseen on liitettävä kaikki mahdolliset asiakirjat, joista voi olla apua esitettyjen ongelmien arvioimisessa.

  6. VALITUKSEN HALLINTOKÄSITTELY

    6.1. Valituksen käsittely

    Henkilöstösäännöistä vastaava yksikkö käsittelee asianmukaisesti saapuneeksi kirjatut valitukset niin, että nimittävä viranomainen voi antaa niihin vastauksen.

    Henkilöstösäännöistä vastaava yksikkö toimittaa asianomaiselle ilmoituksen valituksen vastaanottamisesta sähköpostitse, jos se on mahdollista.

    Samaan aikaan henkilöstösäännöistä vastaava yksikkö hankkii yksiköiltä, jotka ovat tehneet valituksen aiheena olevan päätöksen tai joita se koskee, kaikki tapauksen selvittämisessä hyödylliset tiedot.

    Yhteistä sairausvakuutusjärjestelmää koskevat valitukset saatetaan lausuntoa varten myös sairausvakuutusten hallintokomitean käsiteltäväksi.

    Normaalitapauksessa henkilöstösäännöistä vastaava yksikkö voi tarvittaessa järjestää kokouksen, johon kutsutaan valituksen tekijä, valituksen aiheena olevasta päätöksestä vastaavat yksiköt, oikeusasiamies sekä henkilöstökomitean nimittämät henkilöstön jäsenet. Tässä kokouksessa valituksen tekijä voi esittää näkemyksensä tosiasioista ja valituksen perustelut. Valituksen tekijä voi tuoda mukanaan kokoukseen yhden valitsemansa henkilön tai neuvonantajan. Kokous ei ole sovittelu- tai päätöksentekoelin, vaan se ainoastaan tarjoaa kaikille asianomaisille osapuolille tilaisuuden esittää näkökantansa päätöksenteon avuksi.

    Edellä tarkoitetun kokouksen jälkeen tai heti, kun tapaus on selvitetty riittävän hyvin, laaditaan vastausluonnos. Sen jälkeen, kun oikeudellinen yksikkö ja tarvittaessa varainhoidon valvoja ovat antaneet luonnoksesta lausuntonsa, se lähetetään, mikäli vastaus on kielteinen, päätöstä varten henkilöstöstä ja hallinnosta vastaavalle komissaarille (tai komissiolle, jos valituksen aiheena oleva päätös on kyseisen komissaarin tekemä). Jos taas aiottu vastaus on myönteinen, päätöksen tekee tavallisesti henkilöstön ja hallinnon pääosaston pääjohtaja. Yksiköiden välisten kokousten osanottajiksi nimetyille henkilöstön edustajille ilmoitetaan, onko valitusten jatkokäsittely myönteisen vai kielteisen vastauksen mukainen.

    6.2. Päätös ja määräaika

    Nimittävän viranomaisen on annettava vastaus valitukseen neljän kuukauden kuluessa sen jättämisestä. Jos valitukseen ei ole vastattu tämän määräajan kuluessa, valituksen katsotaan tulleen hylätyksi implisiittisellä päätöksellä. Asianomainen voi nostaa sekä eksplisiittistä että implisiittistä valituksen hylkäämispäätöstä vastaan kanteen Euroopan yhteisöjen ensimmäisen asteen tuomioistuimessa kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, kun vastaus valitukseen on annettu tiedoksi tai implisiittinen hylkäämispäätös katsotaan tehdyksi.

    Jos valituksen eksplisiittinen hylkäämispäätös tehdään implisiittisen hylkäämispäätöksen jälkeen, mutta kanteen nostamiseen säädetyn kolmen kuukauden määräajan kuluessa (ilman että kannetta on nostettu), alkaa kanteen nostamiselle ensimmäisen asteen tuomioistuimessa säädetyn kolmen kuukauden määräajan laskeminen uudelleen.

    Vastaus valitukseen toimitetaan asianomaiselle tai hänen pääosastonsa tai yksikkönsä henkilöresursseista vastaavan yksikön avustajalle tai päällikölle tai, jos on kyse unionin ulkopuolella työskentelevästä virkamiehestä tai toimihenkilöstä, lähetystön päällikölle vastaanottoilmoituksen allekirjoitusta vastaan. Asianomaiselle tai hänen neuvonantajalleen voidaan lisäksi ilmoittaa sähköpostitse hänen valitukseensa annetun vastauksen lähettämisestä virkatietä.




footnotes

1. Sekä muuhun henkilöstöön sovellettavissa palvelussuhteen ehdoissa tarkoitetut henkilöt.

2. Paikalliset toimihenkilöt voivat toimittaa toimivaltaiselle viranomaiselle vaatimuksen samoin edellytyksin kuin virkamiehet, jos heidän työehtonsa vahvistavat säännöt tämän sallivat. Heidän ja toimielinten välisiä oikeudellisia riita-asioita ei kuitenkaan voida saattaa Euroopan yhteisöjen ensimmäisen asteen tuomioistuimen tai Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen käsiteltäväksi, vaan ne on toimitettava sillä paikkakunnalla, jolla toimihenkilö hoitaa tehtäviään, voimassa olevan lainsäädännön mukaan toimivaltaisen tuomioistuimen käsiteltäväksi (muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 81 artikla).

3. Tai niiden henkilöiden osalta, joihin sovelletaan muuhun henkilöstöön sovellettavia palvelussuhteen ehtoja, viranomainen, jolla on toimivalta tehdä työsopimuksia.

4. Sekä väliaikaisten toimihenkilöiden, ylimääräisten toimihenkilöiden ja erityisneuvonantajien osalta muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 46, 73 ja 83 artiklan mukaisen valituksen.

5. Valitus kilpailun valintalautakunnan tekemän päätöksen johdosta voidaan tehdä suoraan ensimmäisen asteen tuomioistuimelle.

6. Paikalliset toimihenkilöt voivat toimittaa toimivaltaiselle viranomaiselle valituksen samoin edellytyksin kuin virkamiehet, jos heidän työehtonsa vahvistavat säännöt tämän sallivat. Heidän ja toimielinten välisiä oikeudellisia riita-asioita ei kuitenkaan voida saattaa Euroopan yhteisöjen ensimmäisen asteen tuomioistuimen tai Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen käsiteltäväksi, vaan ne on toimitettava sillä paikkakunnalla, jossa toimihenkilö hoitaa tehtäviään, voimassa olevan lainsäädännön mukaan toimivaltaisen tuomioistuimen käsiteltäväksi (muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 81 artikla).

7. Tai niiden henkilöiden osalta, joihin sovelletaan muuhun henkilöstöön sovellettavia palvelussuhteen ehtoja, viranomainen, jolla on toimivalta tehdä työsopimuksia.

8. Yleensä vastuuhenkilö on henkilöstöasioista vastaava komissaari, jos vastaus on kielteinen, ja henkilöstön ja hallinnon pääosaston pääjohtaja, jos vastaus on myönteinen.


Sommaire  
Auteur : Personnel et Administration
Direction B.2 : Fonction publique européenne - Statut et discipline

Editeur : Personnel et Administration
Direction C : Ateliers de reproduction

Page créée le 17/09/2001 10:27:30, dernière modification le 18/09/2001 14:58:52