Informations Administratives
23.11.1998
Spécial
INTERINSTUTIONS, TOUS LIEUX D'AFFECTATION + PENSIONNES
Sommaire  

ÖVERFÖRING AV PENSIONSRÄTTIGHETER FRÅN GREKISKA PENSIONSORDNINGAR

Tjänstemän och tillfälligt anställda som avses i artikel 2 a, c och d i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskaperna meddelas härmed att de har möjlighet att överföra pensionsrättigheter som har förvärvats i enlighet med ett grekiskt socialförsäkringssystem till gemenskapens pensionsordning.



TRANSFERT DES DROITS A PENSION ACQUIS AUPRES D'UN REGIME DE SECURITE SOCIALE GREC VERS LE REGIME DE PENSION COMMUNAUTAIRE EN APPLICATION DE L'ARTICLE 11 PARAGRAPHES 2 ET 3 DE L'ANNEXE VIII DU STATUT.

ÖVERFÖRING AV PENSIONSRÄTTIGHETER FRÅN ETT GREKISKT SOCIALFÖRSÄKRINGSSYSTEM TILL GEMENSKAPENS PENSIONSORDNING GENOM TILLÄMPNING AV ARTIKEL 11.2 OCH 3 I BILAGA VIII TILL TJÄNSTEFÖRESKRIFTERNA.

  1. Tjänstemän och tillfälligt anställda som avses i artikel 2 a, c och d i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskaperna meddelas härmed att de har möjlighet att överföra pensionsrättigheter som har förvärvats i enlighet med ett grekiskt socialförsäkringssystem till gemenskapens pensionsordning.

    Enligt de allmänna genomförandebestämmelserna i artikel 11.2 i bilaga VIII till tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna som offentliggjordes i Administrativa meddelanden nr 789 den 16 april 1993 skall ansökan göras skriftligen med hjälp av

    • den grekiska ansökningsblankett som bifogas detta meddelande (Blanketter på engelska och franska kan fås genom administrationen.) ,

      och

    • de handlingar som de grekiska myndigheterna kräver (se punkt 4 i detta meddelande),

    och återsändas till den gemenskapsinstitution som vederbörande tillhör.

    Vi ber er uppmärksamma att om ni vid olika tillfällen varit anställd både inom den offentliga sektorn och den privata sektorn måste en separat blankett ifyllas för varje sektor.

    Ovanstående ansökan skall inlämnas enligt följande:

    1. För tjänstemän:

      Inom sex månader från den dag då tjänstemannen mottar meddelandet om att han är fast anställd eller återinträder i tjänst efter tjänstledighet av personliga skäl eller efter uppehållande av annan tjänst (se art. 11.3 i bilaga VIII till tjänsteföreskrifterna).

    2. För tillfälligt anställda:

      Senast inom sex månader från den dag då den tillfälligt anställde uppfyller villkoren för att erhålla avgångspension från gemenskapen (se artikel 77 i tjänsteföreskrifterna).

    Ansökan måste registreras av gemenskapens administration innan respektive tidsfrist löpt ut. Ansökningar om överföring som administrationen mottar efter det att tidsfristen har löpt ut kan inte behandlas, såvida förseningen inte beror på särskilda omständigheter som den berörde anställde inte kunde råda över.


  2. ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER


      • Tjänstemän i Europeiska gemenskaperna och

      • tillfälligt anställda i Europeiska gemenskaperna som uppfyller villkoren för att erhålla avgångspension från gemenskapen (se artikel 77 i tjänsteföreskrifterna)

      och som redan innehar tjänst i en gemenskapsinstitution när detta meddelande offentliggörs

      eller

      • de tjänstemän eller tillfälligt anställda i Europeiska gemenskaperna som redan uppbär pension när detta meddelande offentliggörs

      OCH SOM TIDIGARE INTE HAR KUNNAT UTÖVA SIN RÄTTIGHET ATT ÖVERFÖRA PENSIONSRÄTTIGHETER, EFTERSOM AVTAL MED BERÖRDA PENSIONSORDNINGAR HAR SAKNATS


      skall skriftligen inlämna ansökan till administrationen vid den institution som de tillhör :

      INOM SEX MÅNADER(Enligt genomförandebestämmelserna i art. 11.2 i bilaga VIII i tjänsteföreskrifterna som publicerades i Adminstrativa meddelanden nr 789 den 16 april 1993.) FRÅN DEN DAG DÅ DETTA MEDDELANDE OFFENTLIGGÖRS.


    1. Tillfälligt anställda som avses i artikel 2 a, c och d i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskaperna som redan innehar en tjänst hos Europeiska gemenskaperna innan detta meddelande offentliggörs och som ännu inte uppfyller villkoren för att erhålla avgångspension från gemenskapen (se art. 77 i tjänsteföreskrifterna)

      SKALL INLÄMNA SIN ANSÖKAN SENAST INOM SEX MÅNADER FRÅN DEN DAG DÅ DE UPPFYLLER VILLKOREN FÖR ATT ERHÅLLA AVGÅNGSPENSION FRÅN GEMENSKAPEN (Se artikel 77 i tjänsteföreskrifterna.)


    2. Ansökan måste registreras av gemenskapens administration innan ovanstående tidsfrister löper ut. Ansökningar om överföring som administrationen mottar efter det att tidsfristen har löpt ut kan inte behandlas, såvida inte förseningen beror på särskilda omständigheter som den berörde anställde inte kunde råda över.

    3. Om en tjänsteman eller tillfälligt anställd avlider innan detta meddelande har offentliggjorts eller inom sex månader från dess offentliggörande, har den person som uppbär efterlevandepension rätt att utnyttja dessa övergångsbestämmelser.


  3. ALLMÄNNA ANMÄRKNINGAR
    1. Inlämnandet av en ansökan innebär ingen skyldighet att överföra pensionsrättigheterna i samband med detta. Det slutliga beslutet fattas av den berörde då han från gemenskapens administration mottagit förslaget på tillgodohavande av pensionsgrundande tjänsteår som överföringen kan ge rätt till.

    2. Innan en ansökan om överföring av pensionsrättigheter inlämnas, bör de berörda uppmärksamma följande:

      1. Enligt gällande bestämmelser i tjänsteföreskrifterna är maximibeloppet för gemenskapspension 70 % av den senaste grundlönen. Följaktligen kan en eventuell överföring inte höja pensionssatsen över detta tak.

      2. Eftersom ett minimibelopp för gemenskapspension garanteras änklingar/änkor eller barn som har mist en förälder eller sina föräldrar, kan det hända att en eventuell överföring av pensionsrättigheter inte är fördelaktig. Dessa personer ombedes kontakta gemenskapens administration innan de fattar ett definitivt beslut om överföring.

      3. Det tillgodohavande från pensionsgrundande tjänsteår som överföringen av pensionsrättigheter leder till beaktas inte vid beräkningen av de tio faktiska tjänsteår som är nödvändiga för att den anställde skall ha rätt till en gemenskapspension (art. 77 i tjänsteföreskrifterna).

      4. Endast pensionsrättigheter som har förvärvats före tjänstetillträdet inom Europeiska gemenskaperna eller rättigheter som eventuellt har förvärvats under tjänstledighet av personliga skäl eller uppehållande av annan tjänst kan överföras.

      5. Om flera rättsinnehavare finns, kan ansökan endast godtas om den är daterad och undertecknad av alla rättsinnehavare

    3. Innan det definitiva beslutet om en överföring av pensionsrättigheter fattas (efter det att den berörde har mottagit administrationens förslag), bör den anställde uppmärksamma följande:

      Överföringen innebär att eventuella pensionsrättigheter inom de nationella grekiska ordningarna går förlorade för de perioder som överföringen omfattar.


  4. HANDLINGAR SOM ENLIGT DE GREKISKA MYNDIGHETERNA SKALL BIFOGAS ANSÖKAN
    OFFENTLIG SEKTOR


    Följande handlingar krävs för att beräkna motsvarande försäkringstekniska värden av pensionsrättigheterna för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna vid överföring från den grekiska pensionsordningen till Europeiska gemenskapernas pensionsordning:

    1. GRUNDPENSION

      1. OFFENTLIGANSTÄLLDA TJÄNSTEMÄN OCH TJÄNSTEMÄN I LIKNANDE STÄLLNING

        1. En ansökan.

        2. Ett intyg från det behöriga ministeriets personalavdelning eller från personalavdelningen vid annan offentligrättslig juridisk person där alla förändringar under tjänstemannens tjänstgöring, såsom utnämning, införande i tjänst, lönegradsplacering, överflyttning, befordran, uppsägning från arbetsgivarens sida, uppsägning från den anställdes sida, disciplinåtgärder, tillägg som beviljats, med angivande av det behöriga organ som godkänt varje förändring (offentliggörande i den grekiska regeringens officiella tidning), meddelande, nummer och datum för beslutet samt det datum då tjänstemannen avlade ed och tillträdde tjänsten. I intyget skall också anges om tjänstemannen tjänstgjort kontinuerligt eller inte.

        3. Ett intyg från kommunen med angivande av civilstånd och födelsedatum eller en vidimerad kopia av tjänstemannens anställningshandlingar.

        4. I förekommande fall ett intyg om antalet tjänsteår inom en annan myndighet på grundval av officiella uppgifter (beslut om anställning och uppsägning). Om statens allmänna folkbokföringskontor utfärdat ett intyg som bevis på fullgjord tjänstgöring inom den privata sektorn (successiva försäkringsperioder) skall en kopia av intyget i fråga bifogas samt ett intyg från betalningsorganet vad gäller betalning av ytterligare avgifter eller utestående saldo.

        5. Ett intyg från det behöriga militära rekryteringskontoret (typ A) om att tjänstemannen fullgjort militärtjänst och, i förekommande fall, bevis på eventuella avgifter till en pensionsordning under den perioden.

        6. Ett intyg över den yrkeserfarenhet som beaktats vid utnämningen.

        7. Ett intyg från det behöriga betalningsorganet som detaljerat återger den inkomst som personen i fråga har rätt till under den månad då ansökan inlämnas och som grundas på gällande löneskalor och och antal tjänstgöringsår.

        8. En försäkran på heder och samvete avseende tjänstemannens tjänstgöringsperiod för att avgöra om tjänstemannen är berättigad till pension från ett annat organ och om han beviljats ersättning under denna period.

        9. Ett försäkringsbevis försedd med IKA-stämpel för tjänstgöringsperioden hos en offentligrättslig juridisk person enligt rättsakt nr 3163/1955 (ENDAST för personer som omfattas av IKA:s särskilda socialförsäkringssystem).

      2. TJÄNSTEMÄN INOM FÖRSVARSMAKTEN

        1. En ansökan.

        2. En fullständig kopia av tjänstgöringsbeviset.

        3. Bevis på uppehåll i löneutbetalningarna.

        4. Ett intyg om tjänstgöringsperioden i geografiska enheter eller organ som omfattas av artikel 3 i förordning 142/74, i förordning 179/74 och i artikel 7 i rättsakt 2592/98.

        5. Ett intyg av typ A.

        6. En försäkran på heder och samvete om att tjänstgöringsperioden inte gav upphov till pensionsrättigheter eller att ingen ersättning utbetalades eller kommer att utbetalas för perioden.

        7. Ett intyg om civilstånd.


    2. FÖRSÄKRINGSKASSA FÖR CIVILANSTÄLLDA (MTPY)

      1. En ansluten som ansöker om en individuell utbetalning måste lämna in:

        1. En ansökan.

        2. En vidimerad och stämplad kopia av beslutet från statens allmänna folkbokföringskontor om utbetalning av pension.

        3. Ett intyg om byte av tjänst.

        4. Ett intyg från det militära rekryteringskontoret (typ A) om det gäller en manlig anställd. Om den militära tjänstgöringen sammanfaller med civil tjänstgöring måste den berörde också lämna in ett intyg som visar inkomster från civil tjänst.

        5. Om det gäller en kvinnlig anställd skall en försäkran på heder och samvete lämnas om att inga utbetalningar erhålls från någon försäkringskassa av vilka skäl det månde vara.

        6. Ett lönebesked för den sista månadslönen (kvartalsinkomst).

        7. Ett intyg om antal tjänstgöringsår för utnämningen som visar anställningstyp (kontrakt enligt privat eller offentlig rätt), lön (månadslön eller dagslön) och om avdrag gjorts till försäkringskassan under tjänstgöringsperioden samt till vilken procentandel (1%, 2%, 3%).

        8. Lärare som förflyttats till utländska skolor skall uppvisa ett intyg som anger förflyttningens varaktighet och typ (betald eller obetald).

        9. Ett intyg från en kompletterande försäkringskassa (för tjänstgöringsår som omfattas av den nationella förordningen nr 4204/61 och rättsakt 1405/83 om fortsatt försäkring, etc.) som visar försäkringsperioder, eventuell pension eller återbetalning av försäkringsavgifter genom denna försäkringskassa.

      2. Om den anslutne avlider under tjänsten:

        De efterlevande skall lämna in ovanstående handlingar (se A).

        Om den anslutne (A, B) inte är berättigad till pension måste alla ovan nämnda handlingar inlämnas utom kopian på beslutet från statens allmänna folkbokföringskontor.

      3. Om den avlidne anslutne var berättigad till utbetalning skall följande handlingar inlämnas:

        1. En ansökan.

        2. En kopia på beslutet från statens allmänna folkbokföringskontor om utbetalning av pension till de efterlevande.

        3. Ett intyg om civilstånd från den kommun som den berörde tillhörde och som detaljerat anger a) det datum då den anslutne avled, b) om han varit gift en, två eller tre gånger och datum då äktenskap ingicks, c) barnens namn och personuppgifter (födelsedatum för pojkar och flickor samt deras civilstånd), d) om äktenskapet fortfarande var giltigt vid dödsfallet eller om skilsmässa förekommit och e) om den ansökande fortfarande är änka/änkling.

        4. En försäkran på heder och samvete från de efterlevande enligt punkt A5.


    PRIVAT SEKTOR


    Anställda som är försäkrade hos grekiska försäkringsorgan som faller under generalsekretariatet för socialförsäkring skall, samtidigt med ansökan till Europeiska gemenskapernas administration, inlämna följande handlingar för att beräkna det försäkringsmässiga värde som skall överföras:

    1. Försäkrade personer i tjänst

      1. Direktförsäkrade

        1. De handlingar som krävs enligt lagstiftningen för det behöriga organets försäkringsperioder (till exempel försäkringsbevis, beslut om erkännande av försäkringsperioder, etc.).

        2. En vidimerad kopia av identitetskort eller personbevis.

      2. Efterlevande

        Utöver handlingarna i punkt a skall de efterlevande inlämna:

        1. Ett intyg om civilstånd.

        2. Om tillämpligt, ett intyg om barnens skolgång.

    2. Pensionärer

      1. Rättsinnehavare

        En kopia av identitetskort eller personbevis.

      2. Efterlevande

        1. Ett intyg vad gäller familjesituationen.

        2. Om tillämpligt, ett intyg om barnens skolgång.



FÖRTECKNING ÖVER BEHÖRIGA KONTOR

För närmare upplysningar kan ni vända er till följande kontor:

  1. ANSTÄLLDA VID KOMMISSIONEN

    IX.B.6, Pensioner och kontakt med före detta anställda, Bryssel
    L86-02/03





    Hr. VERTESSENtel:(2)296.31.89
    Hr. BRAUNtel:(2)296.78.91
    Fr. VARDIKAtel:(2)299.03.32


  2. ANSTÄLLDA VID RÅDET

    Direktoratet för personal och administration
    Pensionsavdelningen, Bryssel L175-0370.FK.50





    Fr. BROKMANNtel.: (2)285.61.56
    Fr. CAMPOStel.: (2)285.72.81
    Hr. POURBAIXtel.: (2)285.66.68


  3. ANSTÄLLDA VID EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN

    Direktoratet för personal, administration och förvaltning
    Avdelningen för personalrekrytering och -förvaltning
    Bryssel/Rue Ravenstein 2




    Fr. HERCZtel: (2)546.92.47
    Hr. LUXtel: (2)546.90.26


  4. ANSTÄLLDA VID PARLAMENTET

    Kontoret för pensioner (personal), pensioner och försäkringar (medlemmar)
    Luxembourg BAK 02/67




    Fr.CRUZ DIAStel: (352)4300.24193
    Hr.HANS-DIETRICH ROSSOWtel: (352)4300.27085


  5. ANSTÄLLDA VID DOMSTOLEN

    Personalavdelningen
    Sektion B: Anställningsrättigheter, sociala frågor och pensioner
    Bd. K. Adenauer 100, Kirchberg - Luxembourg




    Fr. WAGNERtel: (352)4303.3666
    Fr. SCHINDLBECKtel: (352)4303.3665


  6. ANSTÄLLDA VID REVISIONSRÄTTEN

    Personalavdelningen
    12, rue A. de Gasperi, Kirchberg - Luxembourg




    Hr. APELtel: (352)4398.45635
    Hr. KALENTZIStel: (352)4398.45256


Sommaire  
Auteur : Direction générale du personnel et de l'administration
Editeur : Direction générale du personnel et de l'administration
Unité ateliers de reproduction

Page créée le 29/11/98 14:56:36, dernière modification le 7/12/98 18:36:41