Informations Administratives
12.03.1999
Spécial
INTERINSTUTIONS, TOUS LIEUX D'AFFECTATION + PENSIONNES
Sommaire  

ELÄKEOIKEUKSIEN KIINTEÄLLÄ KOROLLA LASKETUN ARVON SIIRTÄMINEN EUROOPAN YHTEISÖJEN ELÄKEJÄRJESTELMÄN JA ITÄVALLAN ELÄKEJÄRJESTELMIEN (ASVG, GSVG, BSVG ja julkishallinto) VÄLILLÄ



  1. ITÄVALLAN ELÄKEJÄRJESTELMIEN MUKAISTEN ELÄKEOIKEUKSIEN KIINTEÄLLÄ KOROLLA LASKETUN ARVON SIIRTÄMINEN YHTEISÖJEN ELÄKEJÄRJESTELMÄÄN HENKILÖSTÖSÄÄNTÖJEN LIITTEESSÄ VIII OLEVAN 11 ARTIKLAN 2 JA 3 KOHDAN NOJALLA

    Virkamiehet ja Euroopan yhteisöjen muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 artiklan a, c ja d alakohdassa tarkoitetut väliaikaiset toimihenkilöt, joilla on kertynyt Itävallan yleisen sosiaalivakuutusjärjestelmän (allgemeines Sozialversicherungssystem, ASVG), itsenäisten ammatinharjoittajien sosiaalivakuutusjärjestelmien (Sozialversicherungssysteme für Selbständige, GSVG, BSVG) tai julkishallinnon eläkejärjestelmän (Versorgungssystem des öffentlichen Dienstes) mukaisia eläkeoikeuksia, voivat siirtää kyseisten eläkeoikeuksien kiinteällä korolla lasketun arvon yhteisöjen eläkejärjestelmään.

    1. Virkamiehet ja Euroopan yhteisöjen muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 artiklan a, c ja d alakohdassa tarkoitetut väliaikaiset toimihenkilöt, jotka siirtyvät yhteisöjen palvelukseen oltuaan sitä ennen jonkin kansallisen hallintoelimen tai organisaation tai yksityisen yrityksen palveluksessa tai toimittuaan itsenäisenä ammatinharjoittajana ja joille on näiden tehtävien perusteella kertynyt ASVG:n, GSVG:n, BSVG:n tai julkishallinnon eläkejärjestelmän mukaisia eläkeoikeuksia, voivat pyytää kyseisten eläkeoikeuksien kiinteällä korolla lasketun arvon siirtämistä yhteisöjen eläkejärjestelmään.

    2. Henkilöstösääntöjen liitteessä VIII olevan 11 artiklan 2 kohdan yleiset täytäntöönpanosäännökset on julkaistu 16. huhtikuuta 1993 hallinnollisten tiedotteiden numerossa 789, ja kyseisten säännösten mukaan hakemus on esitettävä kirjallisesti tämän julkaisun liitteenä olevalla lomakkeella (liite 1) sille yhteisöjen toimielimelle, jonka palveluksessa asianomainen on.

      1. Virkamiesten

        on tehtävä hakemus kuuden kuukauden kuluessa vakinaistamisen tiedoksiantamisesta tai siitä, kun asianomainen henkilö on palannut hoitamaan tehtäviään henkilökohtaisista syistä myönnetyn virkavapauden tai tilapäisen siirron päätyttyä (ks. henkilöstösääntöjen liitteessä VIII olevan 11 artiklan 3 kohta).

      2. palvelussuhteen ehtojen 2 artiklan a, c ja d alakohdassa tarkoitettujen väliaikaisten toimihenkilöiden

        on tehtävä hakemus viimeistään kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun väliaikainen toimihenkilö on saanut henkilöstösääntöihin perustuvan oikeuden yhteisöjen vanhuuseläkkeeseen (ks. henkilöstösääntöjen 77 artikla).

        Hakemus on kirjattava yhteisön hallintoelimissä ennen edellä mainitun määräajan päättymistä. Määräajan päättymisen jälkeen esitettyjä hakemuksia ei oteta huomioon, paitsi jos viivästyminen johtuu poikkeuksellisesta syystä, johon asianomainen henkilö ei ole voinut vaikuttaa.

  2. YHTEISÖJEN ELÄKEJÄRJESTELMÄN MUKAISTEN ELÄKEOIKEUKSIEN SIIRTÄMINEN ITÄVALLAN YLEISEEN SOSIAALIVAKUUTUSJÄRJESTELMÄÄN (ASVG) HENKILÖSTÖSÄÄNTÖJEN LIITTEESSÄ VIII OLEVAN 11 ARTIKLAN 1 KOHDAN NOJALLA

    Virkamiehet ja Euroopan yhteisöjen muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 artiklan a, c ja d alakohdassa tarkoitetut väliaikaiset toimihenkilöt, joiden palvelussuhde Euroopan yhteisöissä päättyy ja jotka siirtyvät itävaltalaisen sosiaalivakuutusjärjestelmän piiriin, voivat siirtää yhteisöjen eläkejärjestelmän mukaiset eläkeoikeudet toimihenkilöiden eläkevakuutuslaitokseen (ASVG).

    EU-Beamten-Sozialversicherungsgesetzin (EUB-SVG) 12 §:n 2 momentin mukaisesti hakemus on esitettävä kirjallisesti kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomaisen palvelussuhde Euroopan yhteisöissä on päättynyt, sille yhteisöjen toimielimelle, jonka palveluksessa asianomainen oli.

    Määräajan päättymisen jälkeen esitettyjä hakemuksia ei oteta huomioon, paitsi jos viivästyminen johtuu poikkeuksellisesta syystä, johon asianomainen ei ole voinut vaikuttaa.

  3. SIIRTYMÄTOIMENPITEET



      • Euroopan yhteisöjen virkamiehet tai

      • Euroopan yhteisöjen väliaikaiset toimihenkilöt, jotka täyttävät henkilöstösäännöissä säädetyt edellytykset yhteisöjen vanhuuseläkkeen saamiseksi (ks. henkilöstösääntöjen 77 artikla),

        jotka ovat tämän tiedotteen julkaisuhetkellä jonkin yhteisöjen toimielimen palveluksessa, tai

      • henkilöt, jotka tämän tiedotteen julkaisuhetkellä kuuluvat Itävallan jonkin järjestelmän piiriin,

        tai

      • entiset Euroopan yhteisöjen virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt sekä Itävallan jonkin järjestelmän piiriin kuuluvat henkilöt, jotka ovat tämän tiedotteen julkaisuhetkellä eläkkeellä

        JA JOTKA EIVÄT AIEMMIN OLE VOINEET KÄYTTÄÄ HYVÄKSEEN ELÄKEOIKEUKSIEN SIIRTOA KOSKEVAA MAHDOLLISUUTTA SIKSI, ETTEI KYSEISEN JÄRJESTELMÄN KANSSA OLE OLLUT SIIRTÄMISTÄ KOSKEVAA SOPIMUSTA:

        hakemus on esitettävä kirjallisesti yhteisöjen hallintoelimille

        KUUDEN KUUKAUDEN KULUESSA TÄMÄN TIEDOTTEEN JULKAISEMISESTA.


    1. Muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 2 artiklan a, c ja d alakohdassa tarkoitetut väliaikaiset toimihenkilöt, jotka ovat tulleet yhteisöjen palvelukseen ennen tämän tiedotteen julkaisemista ja jotka eivät vielä täytä henkilöstösäännöissä säädettyjä edellytyksiä yhteisöjen vanhuuseläkkeen saamiseksi (ks. henkilöstösääntöjen 77 artikla):

      HAKEMUS ON ESITETTÄVÄ VIIMEISTÄÄN KUUDEN KUUKAUDEN KULUTTUA SIITÄ, KUN HE OVAT SAANEET HENKILÖSTÖSÄÄNTÖIHIN PERUSTUVAN OIKEUDEN YHTEISÖJEN VANHUUSELÄKKEESEEN.


    2. Hakemus on kirjattava yhteisöjen hallintoelimissä ennen edellä mainitun määräajan päättymistä. Määräajan päättymisen jälkeen esitettyjä hakemuksia ei oteta huomioon, paitsi jos viivästyminen johtuu poikkeuksellisesta syystä, johon asianomainen ei ole voinut vaikuttaa.

    3. Jos virkamies tai väliaikainen toimihenkilö kuolee ennen tämän tiedotteen julkaisemista tai sitä seuraavan kuuden kuukauden aikana, tämän perhe-eläkettä saavilla oikeudenomistajillaan on oikeus tehdä hakemus näiden siirtymätoimenpiteiden perusteella.


  4. YLEISTÄ

    Eläkeoikeuksien siirtäminen henkilöstösääntöjen liitteessä VIII olevan 11 artiklan 2 ja 3 kohdan nojalla

    1. Hakemuksen esittäminen ei vielä velvoita asianomaista tosiasiallisesti siirtämään eläkeoikeuksiaan. Hänen on päätettävä asiasta lopullisesti vasta saatuaan yhteisöjen hallintoelimiltä laskelman siirron perusteella mahdollisesti hyvitettävien eläkkeeseen oikeuttavien palvelusvuosien määrästä.

    2. Ennen eläkeoikeuksien siirtoa koskevan hakemuksen tekemistä asianomaisia kehotetaan kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin:

      1. Tällä hetkellä voimassa olevissa henkilöstösääntöjen säännöksissä vahvistetaan yhteisöjen eläkkeen enimmäismääräksi 70 prosenttia asianomaisen viimeisestä kuukausittaisesta peruspalkasta. Mahdollinen eläkeoikeuksien siirto ei voi nostaa eläkkeen määrää tätä suuremmaksi.

      2. Koska yhteisöjen eläkejärjestelmässä määritellään lesken- ja lapseneläkkeen vähimmäismäärä, eläkeoikeuksia ei välttämättä kannata siirtää. Asianomaisia kehotetaankin ottamaan yhteyttä yhteisöjen hallintoelimiin ennen eläkeoikeuksien siirtämistä koskevan lopullisen päätöksen tekemistä.

      3. Eläkeoikeuksien siirron yhteydessä hyvityksenä saatuja yhteisöjen eläkeoikeuksia ei oteta huomioon laskettaessa sitä kymmenen tosiasiallisen palvelusvuoden vähimmäisaikaa, joka on edellytyksenä yhteisöjen eläkeoikeuksien saamiselle (henkilöstösääntöjen 77 artikla).

      4. Siirtäminen voi koskea vain sellaisia eläkeoikeuksia, jotka on hankittu joko ennen yhteisöjen palvelukseen tuloa tai mahdollisesti henkilökohtaisista syistä myönnetyn virkavapauden tai tilapäisen muihin tehtäviin siirron aikana.

      5. Jos on olemassa useita oikeudenomistajia, eläkeoikeuksien siirtoa koskeva hakemus otetaan huomioon vain, jos siinä on kaikkien oikeudenomistajien päiväys ja allekirjoitus.

      6. Eläkeoikeuksien siirtämistä koskevaa hakemusta ei voi peruuttaa enää sen jälkeen kun asianomainen on kirjallisesti hyväksynyt hallintoelimiltä saamansa laskelman yhteisön palvelusvuosien hyvittämisestä.

      7. Eläkeoikeuksien kiinteällä korolla laskettu arvo voidaan siirtää vielä senkin jälkeen, kun asianomainen on jo alkanut saada eläkettä joltakin Itävallan eläkevakuutuslaitokselta. Tällaisessa tapauksessa asianomaisen on joko maksettava takaisin kaikki Itävallan järjestelmästä saamansa eläkemaksut 3,5 prosentin korkoineen tai jo maksetun eläkkeen määrä otetaan huomioon siirrettävän eläkkeen määrässä.

    3. Ennen eläkeoikeuksien siirtoa koskevan lopullisen päätöksen tekemistä (hallintoelimiltä saadun laskelman perusteella) asianomaisia kehotetaan kiinnittämään huomiota seuraavaan:

      Eläkeoikeuksien siirtäminen aiheuttaa kaikkien Itävallan eläkevakuutusjärjestelmään perustuvien oikeuksien menettämisen kyseisiltä ajanjaksoilta. Sen sijaan siirto ei vaikuta eläkeoikeuksiin (esim. vapaaehtoisiin eläkemaksuihin tms.), joita asianomaiselle kertyy yhteisöjen palvelukseen siirtymisen jälkeen. Vakuutetun hakemuksesta nämä oikeudet voidaan kuitenkin korvata EUB-SVG:n 9 §:n 1 ja 2 momentin mukaisesti.

      Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt, jotka vielä hakemuksen tekohetkellä ovat muussa kuin eläkkeeseen oikeuttavassa palvelussuhteessa Itävallan valtion virkamiehenä tai osavaltion palveluksessa opettajana, irtisanotaan kyseisestä palvelussuhteesta, kun siirto on hyväksytty ja toteutettu. (EU-Beamten-Sozialversicherungsgesetzin (EUB-SVG) 2 § ja sitä seuraavat pykälät.)

      Eläkeoikeuksien siirtäminen henkilöstösääntöjen liitteessä VIII olevan 11 artiklan 1 kohdan nojalla

      Eläkeoikeuksien vakuutusmatemaattisen arvon siirtäminen aiheuttaa sen, että asianomainen menettää takautuvasti yhteisöjen eläkejärjestelmän mukaiset eläkeoikeudet. Mahdollisesti jo saadut eläkesuoritukset on maksettava takaisin yhteisöjen hallintoelimille. Tämä ei kuitenkaan koske väliaikaista työkyvyttömyyseläkettä, jos virkamies on myöhemmin palannut hoitamaan tehtäviään.


TOIMIVALTAISET HALLINTOYKSIKÖT
Lisätietoja saa seuraavista yksiköistä:

1. KOMISSIO

IX.B.6 Eläkeoikeuksien siirto / Bryssel
L86-02/03


Christian BRAUN puh: (2) 296 78 91
Regine FIEDLER puh: (2) 299 18 44
Anne Marie COBUT puh. (2) 295 60 81


2. NEUVOSTO
Henkilöstö- ja hallintoasiain linja
Eläkkeistä vastaava yksikkö / Bryssel L175-0370.FK.50


Helle BROKMANN puh: (2) 285 61 56
Marina CAMPOS puh: (2) 285 72 81
Bernard POURBAIX puh: (2) 285 66 68


3. TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEA / ALUEIDEN KOMITEA

Henkilöstö-, hallinto- ja talousosasto
Palvelukseenotto- ja henkilöstöyksikkö
Bryssel/Rue Ravenstein 2


Simone HERCZ puh: (2) 546 92 47
John LUX puh: (2) 546 90 26


4. EUROOPAN PARLAMENTTI

Virkamiesten eläkkeet, jäsenten eläkkeet ja vakuutukset
Luxemburg BAK 02/67


Helena CRUZ DIAS puh: (352) 4300 24193
Hans-Dietrich ROSSOW puh: (352) 4300 27085


5. YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIN

Henkilöstöjaosto
B-jaos: Henkilöstösääntöihin perustuvat oikeudet, sosiaaliasiat ja eläkkeet
Bd. K. Adenauer 100, Kirchberg - Luxemburg


Ariel WAGNER puh: (352) 4303 3666
Anneliese SCHINDLBECK puh: (352) 4303 3665


6. TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN
Henkilöstöjaosto
12, rue A. De Gasperi, Kirchberg - Luxemburg


Raymond APEL puh: (352) 4398 45635
Karine HAY puh: (352) 4398 45627


Sommaire  
Auteur : Direction générale du personnel et de l'administration
Editeur : Direction générale du personnel et de l'administration
Unité ateliers de reproduction

Page créée le 14/03/99 14:36:41, dernière modification le 23/03/99 12:00:00